Vierde Adventsweek 2020

Op de website blikken we terug naar de Adventscampagne van 2020: ’40 dagen verlangen in tijden van corona’. 

Alle bronnen zijn terug te vinden via deze pagina.

De vierde Adventsweek openden we met een heel bijzondere bijdrage. Wij vonden de woorden van Mohamed El Bachiri, die pleit voor een Jihad van Liefde nadat hij zijn geliefde vrouw Loubna verloor bij de aanslagen in Brussel van 2016: “Laten we, in plaats van stil te staan bij de waanzin en de haat, kijken naar het genie en de goedheid van de mens. Die zijn en blijven de enige bron van inspiratie en hoop voor diegenen van wie wij de aarde te leen hebben: onze kinderen.” Zijn hele verhaal, te zien in deze TEDtalk van 12 december 2016, vinden wij de moeite om te kijken en luisteren.

“Als onze dagen donker zijn, U bent dichtbij. U weet hoever het licht kan zijn, als wij vermoeid en zoekend zijn. Als wij verdwalen in de tijd, Heere blijf dichtbij.”

Elie Wiesel, die de holocaust en Auschwitz overleefde: “Just as despair can come to one only from other human beings, hope, too, can be given to one only by other human beings.”
(Net zoals wanhoop alleen kan voortkomen uit andere mensen, kan hoop ook alleen worden gegeven door mensen.)

Anne Frank schreef: “De zon schijnt, de hemel is diep-blauw, er waait een heerlijke wind en ik verlang zo, verlang naar alles… Naar praten, naar vrijheid, naar vrienden, naar alleen zijn.”
Deze tekst deelden we op 23 december 2020, een week nadat de harde coronalockdown inging.

Vlak voor we kerst vieren met elkaar deelden we de woorden van Irene Hemelaar uit haar Preek van de Leek: “Ik geloof ook dat mensen oprecht bang zijn voor dat wat ze niet kennen en dat wat ze is wijsgemaakt. … Wat vreemd is, beangstigt. Ik geloof in mijn eigen verantwoordelijkheid en dat ik, hoe minimaal ook, de wereld gelijkwaardiger kan maken, door mijn nek uit te steken. Ik geloof in alle andere activisten in de wereld die strijden voor vrijheid, gelijkheid en inclusiviteit. … En ik geloof van harte. In de liefde.”

Op Kerstochtend de woorden van K.H. Miskotte in zijn kerstverhaal: “Een woord heeft geklonken, een boodschap is uitgegaan tot aan het einden der wereld, zo vreemd, dat het in geen mensenhart is opgekomen. Het is de kerstboodschap: uw eenzaamheid is een waan. God zelve is mensch geworden, God heeft zich met de menschelijke natuur vereenigd.”

Op Tweede Kerstdag stelden we de vraag: Voor welke dingen ben jij (ondanks alles) dankbaar?

Afsluitend aan de week luisterden we naar premier Mark Rutte, uit de Protestante lezing 2020: “Wie in God gelooft, mag hoop hebben en daar gaat een enorme troost van uit. Zo werkt dat in ieder geval voor mij.”

De Thomas op Instagram: @dethomas020

Week 1

Week 2

Week 3

Week 5

Afsluitende week