Uniek orgelconcert rond ‘Origins’

Uniek orgelconcert rond 'Origins'

Vaste organist van De Thomas, Harmen Trimp, presenteert een orgelconcert in De Thomas in Amsterdam-Zuid rond de sculptuur ‘Origins’ die is geplaatst in De Thomas. Dit concert vindt plaats op zondag 10 oktober 2021 van 16-17 uur. Onderaan deze pagina en ter plekke kunnen kaarten worden gekocht voor €12,50 per persoon.

Live: contemporaine muziek in reactie op ‘Origins’

De Thomas is gastheer van de expositie ‘Origins’ van Ivan Cremer. Deze sculptuur is een reactie op de architectuur van De Thomas. Organist Trimp speelt hedendaagse orgelwerken, als een reactie op de beelden in en rond de kerk.

U luistert naar

  • Tanz-Toccata – Anton Heiller (1923-1979)
  • Mein jungles Leben hat ein End – Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
  • The Organ – Piet Kee (1927-2018)
  • Trois Danses – Jehan Alain (1911-1940)

Trimp: “De prachtige beelden van Ivan Cremer in en rond de kerk vragen om een muzikale reactie.  In de ’Tanz-Toccata’ van Anton Heiller, een heel karakteristiek swingend orgelwerk uit de jaren zeventig, zit beweging en dynamiek die ook in het grote beeldhouwwerk ‘Origins’ zit dat voor het orgel staat. Daarna volgt een stuk van de Amsterdamse componist Sweelinck ‘Mein jungles Leben hat ein End’, die dit jaar vierhonderd jaar geleden overleed. Vervolgens komt een bijzonder orgelwerk van Piet Kee tot klinken. Kee heeft voor dit stuk, net als Sijmons, als inspiratiebron het schilderij van Saenredam van de kerk van Assendelft gebruikt. Kee gaat in dit stuk op zoek naar de originele ‘orgelklank’. Als slotstuk klinken de drie grote dansen van de Franse componist Johan Alain die wellicht kunnen verwijzen naar de drie dansers van Cremer voor op het kerkplein.

Hier leest u meer over het kunstwerk ‘Origins’ van Ivan Cremer.

Hier downloadt u het programma Orgelconcert rond Origins

Lunchconcerten in de Thomas

Niet alleen op zondag 10 oktober klinkt er muziek in de kerkzaal van De Thomas.
Ook op diverse dinsdagen spelen klassieke musici, tijdens een serie lunchconcerten.
Op zondag 28 november speelt Trimp tijdens de zondagsdienst orgel, hij speelt dan een cantate.
Deze concerten zijn gratis te bezoeken; alle informatie vindt u hier.