Origins

de oorsprong van het bestaan in hout en steen

Sculptuur door Ivan Cremer – Fotografie door Sacha de Boer

Sinds juli 2021 staat in de Thomaskerk aan de Zuidas een groot en groots werk van Ivan Cremer: Origins. Het 7 meter hoge sculptuur is een hommage aan de architect van de Thomaskerk, zijn grootvader Karel Sijmons. ‘Origins’ inspireert andere kunstenaars om hun verhaal in relatie tot De Thomas te vertellen. Eén daarvan is fotograaf Sacha de Boer. Zij vertelt met haar foto’s hoe zij naar het werk van Cremer en Sijmons kijkt.

Deze foto’s zijn te zien in de kerkzaal. Een bijzondere samenwerking waarmee beide kunstenaars het publiek uitnodigen en uitdagen om ook zelf te reageren op het kunstwerk en de ruimte van De Thomas te ervaren. Met de uitbreiding van de expositie is de plaatsing van ‘Origins’ verlengd tot en met 13 november 2021. Op 7 november houden beiden een artist talk voor geïnteresseerden. 

De sculptuur ‘Origins’ rijst in de kerkzaal omhoog naar het driekantige daklicht, waarbij het licht steeds weer anders wordt weerkaatst. 

Sacha de Boer was verrast door de Thomaskerk: “Het werk van Ivan inspireerde me. Door het steeds weer kijken naar ‘Origins’ viel mij vooral de lichtval op, die steeds weer anders valt. En die lichtval toont het verstrijken van de tijd, want het is geen moment hetzelfde.” Deze lichtval heeft zij proberen vast te leggen in haar foto’s. 

Ivan Cremer reageert: “De sculptuur is een kans om mijn grootvader Karel Sijmons beter te leren kennen en een conversatie met zijn leven en werk aan te gaan. De gezamenlijke expositie met Sacha voegt nog een dimensie toe aan ‘Origins’.”

Foto: Sacha de Boer

Een helder verhaal

De woorden ‘Alles wat ik te zeggen heb zit in deze kerk’, waren de enige die architect Karel L. Sijmons (1908-1989) achterliet over de totstandkoming van zijn levenswerk: de Thomaskerk. In die woorden hoort Cremer zelf dat de architectuur het verhaal zo helder moet vertellen, dat je er verder geen woorden aan hoeft te besteden: ‘Dat is voor mij ook de kern van mijn kunst: dat het voor zich spreekt en je er geen woorden meer aan toe hoeft te voegen.’

Ontdek dit verhaal, te bezoeken tot en met zaterdag 13 november 2021 

De Thomas, Ivan Cremer en Sacha de Boer geven de bezoeker, met deze verlengde en uitgebreide expositie, de kans om op verhaal te komen: deze kunst kan dienen als inspiratiebron voor je eigen verhaal.

Exclusieve artist talk ‘Origins’ op 7 november
Wil je het verhaal van en achter Origins van Ivan Cremer en Sacha de Boer horen? Je hebt de gelegenheid om op zondag 7 november een artist talk van Ivan en Sacha bij te wonen. Bij de artist talk zullen zij ingaan op de rol die het licht speelt in hun kunst. Dominee Evert Jan de Wijer zal in deze talk met hen in gesprek gaan: wat kan dit samenspel met het verhaal van de Thomaskerk betekenen, voor het verhaal van de mens en het verhaal van de samenleving van vandaag?
Je kunt kiezen voor aanvang om 14.30 uur én om 17.30 uur, incl. drankjes en hapjes. Entree voor het publiek: 30 euro pp. Alleen te boeken via de website: www.dethomas.nl/activiteiten/origins-artist-talks.

De Thomas is te vinden aan de Prinses Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam. Dagelijks geopend van 12-17 uur, gratis toegankelijk. 

Foto: Sacha de Boer

Coronamaatregelen in de Thomas

De Thomas is gebonden aan de landelijke coronamaatregelen: bij een activiteit zoals een ThomasFilm, theatervoorstelling of muziekconcert werken wij met een coronatoegangsbewijs aan de deur. Dit is een bewijs van vaccinatie, een zeer recente negatieve testuitslag of een herstelbewijs.
Bij bezoek van Origins, het volgen van de ThomasTour en het bijwonen van een kerkdienst of het Troostcafé is een coronacheck niet nodig.
De Thomas bewaart uw gegevens niet i.v.m. privacymaatregelen. Alle informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid (klik op onderstaande banner om daar terecht te komen).