Origins

de oorsprong van het bestaan in hout en steen

Sculptuur door Ivan Cremer – Fotografie door Sacha de Boer
1 juli – 14 november 2021

Tussen 5 juli en 14 november 2021 heeft in de Thomaskerk aan de Zuidas een groot en groots werk van Ivan Cremer gestaan: Origins. Het 7 meter hoge sculptuur is een hommage aan de architect van de Thomaskerk, zijn grootvader Karel Sijmons. ‘Origins’ inspireert andere kunstenaars om hun verhaal in relatie tot De Thomas te vertellen. Eén daarvan is fotograaf Sacha de Boer. Zij vertelt met haar foto’s hoe zij naar het werk van Cremer en Sijmons kijkt.

Inmiddels is Origins vertrokken, maar Sachas foto’s zijn te zien in de kerkzaal. Een bijzondere samenwerking tussen deze kunstenaars rond het kunstwerk en de ruimte van De Thomas. 

De sculptuur ‘Origins’ rees in de kerkzaal omhoog naar het driekantige daklicht, waarbij het licht steeds weer anders wordt weerkaatst. 

Sacha de Boer was verrast door de Thomaskerk: “Het werk van Ivan inspireerde me. Door het steeds weer kijken naar ‘Origins’ viel mij vooral de lichtval op, die steeds weer anders valt. En die lichtval toont het verstrijken van de tijd, want het is geen moment hetzelfde.” Deze lichtval heeft zij proberen vast te leggen in haar foto’s. 

Ivan Cremer reageert: “De sculptuur is een kans om mijn grootvader Karel Sijmons beter te leren kennen en een conversatie met zijn leven en werk aan te gaan. De gezamenlijke expositie met Sacha voegt nog een dimensie toe aan ‘Origins’.”

Foto: Sacha de Boer

Een helder verhaal

De woorden ‘Alles wat ik te zeggen heb zit in deze kerk’, waren de enige die architect Karel L. Sijmons (1908-1989) achterliet over de totstandkoming van zijn levenswerk: de Thomaskerk. In die woorden hoort Cremer zelf dat de architectuur het verhaal zo helder moet vertellen, dat je er verder geen woorden aan hoeft te besteden: ‘Dat is voor mij ook de kern van mijn kunst: dat het voor zich spreekt en je er geen woorden meer aan toe hoeft te voegen.’
De Thomas, Ivan Cremer en Sacha de Boer geven de bezoeker, met deze verlengde en uitgebreide expositie, de kans om op verhaal te komen: deze kunst kan dienen als inspiratiebron voor je eigen verhaal.

Exclusieve artist talk ‘Origins’ op 7 november 2021

Ivan Cremer en Sacha de Boer gaven op zondag 7 november een artist talk. Bij de artist talk gingen zij in op de rol die het licht speelt in hun kunst. Dominee Evert Jan de Wijer ging in deze talk met hen in gesprek over wat  dit samenspel met het verhaal van de Thomaskerk kan betekenen, voor het verhaal van de mens en het verhaal van de samenleving van vandaag? Terugblik is hier te vinden.

Foto: Sacha de Boer