De Adventskalender 2020: samen met De Thomas 40 dagen verlangen

Allemaal verlangen we naar de tijd van Kerstmis. Een tijd vol gezelligheid, hoop, liefde, vakantie. Dit jaar is de kersttijd anders dan anders, want veel tradities kunnen niet doorgaan omdat corona ons aan huis gebonden houdt. De Thomas vult deze tijd met een eigen adventskalender, een waarbij we samen in 54 dagen aftellen naar 20 januari 2021. Dan vieren we hopelijk dat we met elkaar gezonder uit de corona-lockdown zijn gekomen. Je volgt de kalender via Instagram.

In eerste instantie kozen we voor een kalender van 40 dagen. Het getal 40 in de Bijbel heeft in spirituele zin betrekking op voorbereiding en verwachting, maar ook op beproeving, vasten, zelfonderzoek, rijping en zuivering; een overgangstijd naar een nieuwe periode. Voor ieder van ons staat het voor de periode waarin we samen thuis kerstmis vieren, waarin we samen het nieuwe jaar starten en waarin we aftellen naar een wereld post-corona. Want daar verlangen we allemaal naar, zeker in de kersttijd!

Wat betekent verlangen voor jou? Wij vonden 40 mensen die dat in hun eigen woorden duidelijk maken. Lees mee, denk mee, laat ons weten war jouw idee van verlangen is! Volg ons op Instagram @dethomas020 en reageer. Wil je weten waar we alle bijdragen vandaan hebben? Dat lees je op onze pagina ‘Op Instagram‘.

Bijdragen vanaf de Zuidas

We vonden onder andere Marcel van Schuppen, Roeleke Vunderink en Bas van den Berg (stichting ParDes) bereid om hun verlangen met ons te delen. Marcel is manager op de Zuidas, Roeleke is voorzitter van de Kerkenraad en Bas werkt voor stichting Pardes en voert o.a. het programma ‘Moed tot wederzijdse erkenning‘ uit.

Marcel: “2020. Het jaar van corona, het jaar van quarantaine. Het jaar van het nieuwe normaal, waar het licht aan het einde van de tunnel soms moeilijk te vinden was. Licht richting kerst, de geboorte van Christus. Om in 2021 met nieuw licht in ons leven op een andere en nieuwe manier met elkaar door te gaan.”

Bas: “Wij zijn lichtdragers in de nacht die voor andere vlammetjes aanstekelijk werken, zodat het licht verspreid en gedeeld wordt. Mag vrede een woonplek vinden in ons hart en in onze wereld.”

 

 

Roeleke Vunderink vertelt dat ze uitkijkt naar een huis van ontmoeting, zoals in De Thomas. Ze hoopt van harte dat we dit in 2021 weer volop kunnen doen. Roeleke is voorzitter van de Kerkenraad.

 

Volg de Adventscampagne via de terugblikken
Lees hier de woorden uit de eerste week, de tweede week, de derde week en vanaf 28 december de afrondende week tot 40 dagen terug. De periode van dag 41-59 is ook hier terug te vinden.


Bronvermelding Adventskalender 2020
* Het recent verschenen ‘Preek van de Leek’ (Uitgeverij de Kring) is de bron van de quotes van Karin Bloemen, Femke Halsema, Leonie Janssen, Claudia de Breij, Désanne van Brederode, Geert Corstens, Irene Hemelaar, Kathleen Ferrier.
* ‘The boy, the Mole, the Fox and the Horse’ van Charlie Mackesy verscheen in 2019 bij Ebury Publishing.
* De woorden van Elie Wiesel vonden we op quotefancy.com
* De woorden van Anne Frank staan in haar dagboek.
* We lazen ” ‘t Liep tegen het nieuwe jaar” van dr. K.H. Miskotte en vonden daaruit enkele teksten.
* De speech van Mark Rutte bij de Protestante Lezing 2020 op 31 oktober is hier terug te vinden.
* Mohamed El Bachiri gaf in 2016 een TEDtalk in Hilversum: ‘Jihad van de liefde’. Waarom hij pleit voor een jihad voor de liefde, en zijn gedicht dat leest als een gebed, zie en hoor je terug in zijn hele talk via YouTube.
* Bas van den Berg, Eva Buchmann en Jan-Willem de Vriend zijn via hun netwerk verbonden met De Thomas. Wij hopen in 2021 nauwer met ze samen te werken. Hierover informeren wij u via deze website en via onze nieuwsbrief.
* Marcel van Schuppen, Jan Piek, Roeleke Vunderink zijn allen op enige wijze verbonden aan De Thomas. Wij danken ze hartelijk voor hun bijdragen! Tabitha van Krimpen en Rik de Olde droegen uit zichzelf een woord bij. Ook hen danken wij!