Kijk hier: ThomasBoek ‘KliFi’ van Adriaan van Dis

In deze nieuwste ThomasBoek van mei bespraken Evert Jan de Wijer en programmamaker Tabitha van Krimpen ‘KliFi’, de nieuwste roman van Adriaan van Dis.

Een bijzonder boek, zowel het uiterlijk en stijl van het boek, als het verhaal zelf.
Hoe ziet een samenleving eruit waarin Thierry Baudet de president is en Nederland een Republiek is geworden? Wat zijn de parallellen tussen hoofdpersoon Jákob Hemmelbahn en de biografie van Adriaan van Dis zelf? En wat heeft KliFi met de Bijbelse koning David en profeet Nathan te maken?

Dit en meer bespreken we in deze nieuwste ThomasBoek (24 min). U hoeft het boek niet gelezen te hebben om de bespreking te kunnen volgen.

Behalve als video, kunt u deze ThomasBoek bespreking ook als podcast beluisteren. Dat kan via Spotify of in een andere podcastapp.

Wat vond u van deze bespreking? Reacties zijn altijd welkom via: boek@dethomas.nl.

Hopelijk tot bij een volgende ThomasBoek, na de zomer zijn wij er weer! 

Over 'KliFi' en Adriaan van Dis

In ‘KliFi’ van Adriaan van Dis zijn De Oranjes verjaagd, de republiek Nederland likt haar wonden na een orkaan en het volk schikt zich in een president die ontkennen tot kunst heeft verheven. Jákob Hemmelbahn, zoon van Hongaarse vluchtelingen, verbaast zich over de gelatenheid van zijn medeburgers. Geheel tegen zijn aard verzet hij zich en geeft hij een stem aan de slachtoffers van een lokale overstroming.

‘KliFi’ is een bitter vrolijke vertelling over uit de pas lopen, over onze neiging tot aanpassen en veinzen, en over lastige vriendschappen.

Adriaan van Dis (1946) is schrijver van romans, verhalen, essays, poëzie en toneel. Hij debuteerde in 1983 met de novelle Nathan Sid. Over zijn Indische achtergrond schreef hij in de bestseller Indische duinen (1994), Familieziek (2002) en Ik kom terug (2014). Daarnaast schreef hij over reizen, homoseksualiteit en vele andere, vaak sociaal-maatschappelijke thema’s. In 2015 ontving hij de Libris Literatuurprijs voor Ik kom terug en de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre. Van Dis is ook bekend als presentator van boekenprogramma Hier is… Adriaan van Dis en diverse reisprogramma’s. Na jaren in Parijs en de Achterhoek woont hij sinds vorig jaar weer in Amsterdam.

Over ThomasBoek

In ThomasBoek bespreken we (bijna) elke maand een recente roman.

Predikant van de Thomas, Evert Jan de Wijer en programmamaker Tabitha van Krimpen bespreken de moderne literatuur. Ook wordt de verbinding gemaakt met Bijbelse verhalen, maar ook met maatschappelijke en culturele verhalen.
Zo gaat het over veel meer dan alleen het boek maar raken we aan universele thema’s als: Wat maakt een mens tot mens? Hoe om te gaan met de kwetsbaarheid van het leven? En wat kan ons hier bovenuit tillen?

Het boek is de kapstok voor ons gesprek, maar het is zeker niet noodzakelijk om het boek gelezen te hebben om het gesprek te kunnen volgen. Zo hopen we inspiratie te bieden in ons huis om op verhaal te komen.

Kijkt en denkt u mee?

Suggesties voor een boek of reacties op een eerdere ThomasBoek zijn van harte welkom.
Mail naar boek@dethomas.nl. We horen graag van u!

[gravityform id="8" title="false" description="true"]