ThomasBoek

In ThomasBoek bespreken Evert Jan de Wijer, dominee van de Thomas, en Martine Schaap, gepensioneerd uitgever, moderne literatuur. We verbinden actuele boeken met maatschappelijke, culturele en ook Bijbelse verhalen. Zo raken we aan universele thema’s als: wat maakt een mens tot mens? Hoe om te gaan met de kwetsbaarheid van het leven? Het boek is de kapstok voor ons gesprek. Zo hopen we inspiratie te bieden in ons huis om op verhaal te komen.

Lees en praat je mee?

Suggesties en reacties: boek@dethomas.nl. We horen graag van je!

ThomasBoek wordt je mede aangeboden door de Amsterdamse Boekhandel (Libris).

Evert Jan de Wijer over literatuur

De theoloog Evert Jan de Wijer (1964) is hoogst geboeid door de hedendaagse cultuur en literatuur. Hij staat, naar eigen zeggen, ‘met het ene been in de theologie, met het andere in de literatuur’. Hij promoveerde in 1997 op ‘De Toverberg’, de beroemde ideeënroman van Thomas Mann, en de visie van de theoloog Miskotte op het boek.
Literatuur bekijken vanuit een theologische invalshoek is lastig voor wie een breed publiek aan wil spreken, zo merkt De Wijer. “Al snel praat je in een geheimtaal voor ingewijden.” Met een orthodoxe geloofsbeleving heeft hij niet veel op. “Twijfel is mij niet vreemd en of God bestaat, wie zal het zeggen”, schrijft hij in zijn boek. God bestaat, denkt hij, bij de gratie van het doorvertellen van de verhalen uit de Bijbel. “Er is iets als een hoogste woord. Een verhaal, een vermoeden dat bevrijdt en mensen in de ruimte zet.”
Bron: Trouw.nl

Gesprekspartner: Martine Schaap

Gesprekspartner bij ThomasBoek was steeds Tabitha van Krimpen: zij las het boek en ging, als theoloog-in-opleiding, in gesprek met onze dominee. Sinds december 2021 is Tabitha de Jonge Theoloog des Vaderlands. Vanwege deze nieuwe werkzaamheden draagt zij nu het stokje over aan Martine Schaap, uitgever en sinds kort met pensioen. Martine gaf jarenlang kinder- en jeugdboeken uit bij diverse grote uitgeverijen (1978-2002), het laatst bij WPG Kindermedia/Ploegsma. Daarnaast vervulde ze verschillende functies in het boekenvak, als bestuurslid bij de CPNB en als voorzitter van de werkgroep van Nederlandse kinderboekenuitgevers, en is ze lid van de Raad van Toezicht van het Literatuurmuseum in Den Haag. Sinds kort is ze bestuurslid van Stichting Vrienden van de Thomas en vrijwilliger bij de stichting Stolpersteine in Amsterdam.

ThomasBoek

ThomasBoek: Aleksandra

Luister op 7 april 2022 naar de boekbespreking van Aleksandra in het ThomasTheater in De Thomas Amsterdam Zuid. Tickets hier verkrijgbaar.
Lees meer

Eerste ThomasBoek 2022: Kruispunt

Het eerste ThomasBoek van 2022 is het boek Kruispunt van Jonathan Franzen. Volgens de Volkskrant 'boek van het jaar 2021!' Bespreking: 10 februari 2022.
Lees meer

ThomasTalk en ThomasBoek 2021 als podcast en video

Luister naar de bijzondere gesprekken uit De Thomas via jouw favoriete podcast app. Zoals de gespreksserie 'wat maakt een mens tot mens?' met Paul...
Lees meer

ThomasBoek november 2020: Klont

Ds. Evert Jan de Wijer bespreekt het boek ‘Klont’ van Maxim Februari in ThomasBoek. De grootste vraag van de huidige tijd is hoe de...
Lees meer

ThomasBoek mei 2020: ‘t Hooge Nest

ThomasBoek Online is terug. Op 4 mei praten programmamaker Janneke van der Veer en predikant Evert Jan de Wijer online over over ‘T Hooge...
Lees meer

ThomasBoek april 2020: De Pest

Door de huidige situatie kan het programma van De Thomas niet meer fysiek plaatsvinden. Daarom gaan we zoveel mogelijk online, om zo toch de...
Lees meer