ThomasBoek

In ThomasBoek bespreken Evert Jan de Wijer, dominee van de Thomas, en Martine Schaap, gepensioneerd uitgever, moderne literatuur. We verbinden actuele boeken met maatschappelijke, culturele en ook Bijbelse verhalen. Zo raken we aan universele thema’s als: wat maakt een mens tot mens? Hoe om te gaan met de kwetsbaarheid van het leven? Het boek is de kapstok voor ons gesprek. Zo hopen we inspiratie te bieden in ons huis om op verhaal te komen.

Vanaf september staan er weer nieuwe edities ThomasBoek op het programma. Tot die tijd kun je oude besprekingen terugluisteren via je favoriete podcastapp. 

Is er in het nieuwe seizeon een boek wat we niet moeten missen? Laat het ons weten via info@dethomas.nl. We horen graag van je!

ThomasBoek wordt je mede aangeboden door de Amsterdamse Boekhandel (Libris).

Evert Jan de Wijer over literatuur

De theoloog Evert Jan de Wijer (1964) is hoogst geboeid door de hedendaagse cultuur en literatuur. Hij staat, naar eigen zeggen, ‘met het ene been in de theologie, met het andere in de literatuur’. Hij promoveerde in 1997 op ‘De Toverberg’, de beroemde ideeënroman van Thomas Mann, en de visie van de theoloog Miskotte op het boek.
Literatuur bekijken vanuit een theologische invalshoek is lastig voor wie een breed publiek aan wil spreken, zo merkt De Wijer. “Al snel praat je in een geheimtaal voor ingewijden.” Met een orthodoxe geloofsbeleving heeft hij niet veel op. “Twijfel is mij niet vreemd en of God bestaat, wie zal het zeggen”, schrijft hij in zijn boek. God bestaat, denkt hij, bij de gratie van het doorvertellen van de verhalen uit de Bijbel. “Er is iets als een hoogste woord. Een verhaal, een vermoeden dat bevrijdt en mensen in de ruimte zet.”
Bron: Trouw.nl

Gesprekspartner: Martine Schaap

Martine Schaap, gepensioneerd uitgever, gaf jarenlang kinder- en jeugdboeken uit bij diverse grote uitgeverijen (1978-2002), het laatst bij WPG Kindermedia/Ploegsma. Daarnaast vervulde ze verschillende functies in het boekenvak, als bestuurslid bij de CPNB en als voorzitter van de werkgroep van Nederlandse kinderboekenuitgevers, en is ze lid van de Raad van Toezicht van het Literatuurmuseum in Den Haag. Sinds kort is ze bestuurslid van Stichting Vrienden van de Thomas en vrijwilliger bij de stichting Stolpersteine in Amsterdam.