ThomasBoek

Op deze pagina vindt u alles over ThomasBoek.

In ThomasBoek bespreekt Evert Jan de Wijer, dominee van de Thomas,  (bijna) elke maand moderne literatuur. De verbinding wordt gemaakt met Bijbelse verhalen, maar ook met maatschappelijke en culturele verhalen. Zo gaat het over veel meer dan alleen het boek maar raken we aan universele thema’s als: Wat maakt een mens tot mens? Hoe om te gaan met de kwetsbaarheid van het leven? En wat kan ons hier bovenuit tillen?

Het boek is de kapstok voor ons gesprek, maar het is zeker niet noodzakelijk om het boek gelezen te hebben om het gesprek te kunnen volgen. Zo hopen we inspiratie te bieden in ons huis om op verhaal te komen.

Kijkt en denkt u mee?

Suggesties voor een boek of reacties op een eerdere ThomasBoek zijn van harte welkom.
Mail naar boek@dethomas.nl. We horen graag van u!

Op ons YouTube-kanaal vindt u alle opnames van ThomasBoek

Evert Jan de Wijer over literatuur

De theoloog Evert Jan de Wijer (1964) is hoogst geboeid door de hedendaagse cultuur en literatuur. Hij staat, naar eigen zeggen, ‘met het ene been in de theologie, met het andere in de literatuur’. Hij promoveerde in 1997 op ‘De Toverberg’, de beroemde ideeënroman van Thomas Mann, en de visie van de theoloog Miskotte op het boek.

Literatuur bekijken vanuit een theologische invalshoek is lastig voor wie een breed publiek aan wil spreken, zo merkt De Wijer. “Al snel praat je in een geheimtaal voor ingewijden.”

Met een orthodoxe geloofsbeleving heeft hij niet veel op. “Twijfel is mij niet vreemd en of God bestaat, wie zal het zeggen”, schrijft hij in zijn boek. God bestaat, denkt hij, bij de gratie van het doorvertellen van de verhalen uit de Bijbel. “Er is iets als een hoogste woord. Een verhaal, een vermoeden dat bevrijdt en mensen in de ruimte zet.”

Bron: Trouw.nl

Afgelopen edities ThomasBoek

ThomasBoek januari 2022: Kruispunt

Bij ThomasBoek van januari 2022 bespreken wij het boek Kruispunt van Jonathan Franzen. Lees mee. Vorm je beeld van dit boek.
Lees meer

ThomasBoek november 2020: Klont

Ds. Evert Jan de Wijer bespreekt het boek ‘Klont’ van Maxim Februari in ThomasBoek. De grootste vraag van de huidige tijd is hoe de...
Lees meer

ThomasBoek mei 2020: ‘t Hooge Nest

ThomasBoek Online is terug. Op 4 mei praten programmamaker Janneke van der Veer en predikant Evert Jan de Wijer online over over ‘T Hooge...
Lees meer

ThomasBoek april 2020: De Pest

Door de huidige situatie kan het programma van De Thomas niet meer fysiek plaatsvinden. Daarom gaan we zoveel mogelijk online, om zo toch de...
Lees meer