Karel Eykman

Karel Eykman leest voor in Bibliotheek Zwartewater

Wist u dat De Thomas is ontworpen met een theater en een souterrain? Het souterrain is net zo groot als de bovenliggende kerkzaal. Het was bij de bouw bedoeld voor het jeugdwerk in de Thomaskerkgemeente. Karel Eykman was de jeugdpredikant van dienst na de opening van De Thomas. De Thomaskelder was bedoeld voor de jeugd in de zestiger jaren. Zij verkozen echter hasjiesj en bier boven de Bijbel. Na enkele jaren werd de kelder dan ook op last van het kerkbestuur gesloten.

Inmiddels kennen we Karel Eykman als kinderboekenschrijver en schrijver voor kinder-tv-series. Eykman wil met zijn verhalen en gedichten de lezers inzicht geven in wat er rondom hen gebeurt zodat ze weerbaarder worden. Daarom plaatste hij de Bijbelverhalen in een modern kader. Op die manier maakte hij herkenbaarder dat God steeds kiest voor wie afgewezen wordt. In zijn jeugdromans legt hij de nadruk op persoonlijke ervaringen van de hoofdpersonen. Voor zijn kinderboeken won hij diverse prijzen, zoals een Gouden Griffel.

In november 2017 vertelde hij presentator Marleen Stelling over de rol die de Bijbel voor hem speelt, in tv-programma De Nachtzoen. ‘De Bijbel is geen wetboek, de Bijbel is een Tom-Tom’: 

Wie is Karel Eykman?

Bron: de Karel Eykman School

Karel Eykman werd op 1 maart 1936 geboren te Rotterdam. Hij begon met schrijven op het gymnasium in de Schoolkrant. In 1956 ging hij theologie studeren in Utrecht, daarna was hij jeugdpredikant in Rotterdam en Amsterdam.

In 1970 kwam hij bij de IKON tv, waar hij bijbelverhalen voor kinderen bewerkte. Zijn eerste boek “De werksters van half vijf en andere gelijkenissen” (1969) kwam hieruit voort, evenals de bekende kinderbijbel “Woord voor woord” (1976).

Die bijbelverhalen werden op televisie gebracht door Aart Staartjes. Karel en Aart zijn sindsdien altijd bevriend gebleven en zo heeft Karel altijd meegeschreven aan programma’s waar Aart in speelde of voor regisseerde. Dat was onder andere voor de “Stratemaker op zee show” (1972), “Jan J. de Bom” (1979), “De film van Ome Willem” (1974-90) “Geef je ouders maar de schuld” (1985), “Sesamstraat” (vanaf 1881 – nu) én “Het Klokhuis” (1988 – nu).

Veel van de liedjes die Karel voor deze programma’s schreef, zijn te vinden in de bundels “Op blote voeten door de nacht” en “Mijn hoofd in de wolken” (1994). Daarnaast heeft hij ook talloze kinderboeken geschreven zoals “De vreselijk verlegen vogelverschrikker” dat in 1975 een Zilveren Griffel won, “Floortje en de Tempolino’s”, “Rond je Rotjeknor” over zijn herinneringen aan Rotterdam en “Hans en Grietje in Jimmie Jammie Bobbyland” waarvan ook een musical is gemaakt.

Voor tieners verscheen onder meer “Liefdewerk, oud papier” (Vlag en Wimpel 1982), “Liefdesverdriet” (Gouden Griffel 1984), “Sneeuwwitje en de zeven krakers” en “Link” (gebaseerd op de gelijknamige IKON-tv-serie uit 1994).

Karel Eykman woonde tot voor kort in de Kerkstraat in Amsterdam in hetzelfde huis waar ooit Cor Witsche “Pipo de clown” woonde. Inmiddels is het Olympisch stadion zijn woonomgeving. Hij is sinds 1961 getrouwd met Pauline Heynsius en heeft twee volwassen kinderen, Elisabeth (1963) en Eduard (1966).

Gedichten van Karel Eykman

Op blote voeten door de nacht (8+, uitg. De Harmonie)
Mijn hoofd in de wolken (12+, uit. De Harmonie)

Bijbelse verhalen

Hoor eens even (4+, gelijkenissen, uitg. Piramide)
Woord voor woord (8+, kinderbijbel, uitg. Piramide)
David (10+, roman, uitg. Piramide)
Als er een god is (12+, monologen, uitg. Piramide)

Voor volwassenen

De heimweeplant (novelle, uitg. De Harmonie)