Karel Eykman

Karel Eykman leest voor in Bibliotheek Zwartewater

Wist u dat De Thomas is ontworpen met een theater en een souterrain? Het souterrain is net zo groot als de bovenliggende kerkzaal. Het was bij de bouw bedoeld voor het jeugdwerk in de Thomaskerkgemeente. Karel Eykman was de jeugdpredikant van dienst na de opening van De Thomas. De Thomaskelder was bedoeld voor de jeugd in de zestiger jaren. Zij verkozen echter hasjiesj en bier boven de Bijbel. Na enkele jaren werd de kelder dan ook op last van het kerkbestuur gesloten.

Inmiddels kennen we Karel Eykman als kinderboekenschrijver en schrijver voor kinder-tv-series. Eykman wil met zijn verhalen en gedichten de lezers inzicht geven in wat er rondom hen gebeurt zodat ze weerbaarder worden. Daarom plaatste hij de Bijbelverhalen in een modern kader. Op die manier maakte hij herkenbaarder dat God steeds kiest voor wie afgewezen wordt. In zijn jeugdromans legt hij de nadruk op persoonlijke ervaringen van de hoofdpersonen. Voor zijn kinderboeken won hij diverse prijzen, zoals een Gouden Griffel.

In 1970 kwam Eykman bij de tv van omroep IKON, waar hij Bijbelverhalen voor kinderen bewerkte. Hij werkte onder andere samen met Aart Staartjes aan de Stratenmaker op zee-sjoo, De Film van Ome Willem, Sesamstraat en Het Klokhuis.

In november 2017 vertelde hij presentator Marleen Stelling over de rol die de Bijbel voor hem speelt, in tv-programma De Nachtzoen. ‘De Bijbel is geen wetboek, de Bijbel is een Tom-Tom’: