ThomasTour: luister naar de verhalen in en rond ons huis

Klik hier voor een voorproefje van de ThomasTour

U hoort de stem van Tjitske Volkerink, o.a. radiopresentator van het EO-programma De Muzikale Fruitmand.
Daarnaast heeft ook predikant van de Thomas, ds. Evert Jan de Wijer, een deel van de tekst ingesproken.

De Thomas biedt een audiotour door haar kerkpand de Thomaskerk aan de Zuidas. Deze individuele wandeling door dit architectonisch hoogtepunt leidt de bezoeker langs diverse kunstwerken maar ook door het pand, dat is geïnspireerd door Exodus, het verhaal over de uittocht van Egypte uit het Oude Testament. Hoe is dit verhaal vertaald naar een kerkelijk ontwerp? En welke kunst is er te ontdekken in het pand? Deze verhalen zijn te beluisteren in de ThomasTour, gratis te volgen via de eigen smartphone of tablet met headset. Beschikbaar in het Nederlands en Engels! De tekst is ingesproken maar ook te lezen in de app. De Thomas, te vinden aan de Prinses Irenestraat 36 in Amsterdam, is dagelijks open van 12-17 uur.

De Thomaskerk opent de deuren zodat iedereen deze verborgen parel van architectuur kan ontdekken. Het pand is ontworpen door architect Karel Sijmons en wordt wel gezien als het belangrijkste protestantse kerkgebouw van na de Tweede Wereldoorlog. Het brutalistische interieur van de kerkzaal behoort tot de 100 mooiste kerkinterieurs in Nederland. Sijmons ontwierp alles in de kerkzaal zelf, tot en met de stoelen. En de Thomaskerk heeft een eigen, inpandig theater: een unicum in de Nederlandse kerkenbouw.

Huis om op verhaal te komen
Met de ThomasTour worden de verhalen van De Thomas verteld aan de bezoeker: over architect Sijmons en de werken van bekende kunstenaars als Karel Appel, Antonio Saura en André Volten. De kerkzaal zelf verwijst naar talloze Bijbelse symbolen en verhalen. Maar ook het glasappliqué van Saura, dat de kruisiging voorstelt, de rode kandelaar van Karel Appel -een echte eye catcher- en de ingetogen maar stevige paaskaarshouder van Volten. En vergeet de kosterswoning niet. In huis is ook het boekje ‘Machteld’ te verkrijgen, samengesteld door Babette Cremer-Sijmons met brieven van architect Sijmons, zijn vrouw en Karel Appel, allemaal over het welzijn van Machteld, Appel’s muze.
Al deze verhalen komen voorbij in de ThomasTour. De Nederlandse tekst is ingesproken door Tjitske Volkerink, radiopresentator en door ds. Evert Jan de Wijer. De Engelse tekst is verzorgd door actrice Helen Randall.

Origins en de ThomasTour
Tot en met 17 oktober 2021 staat in de kerkzaal van De Thomas ook Origins van Ivan Cremer. Cremer is de kleinzoon van architect Sijmons die De Thomas bouwde. Met zijn kunstproject eert hij het werk van zijn grootvader. Naast Origins is ook Choreography of the Origins te zien in de kerkzaal. En voor De Thomas staat Dancers from Oblivion, een beeld van Ivan Cremer dat onderdeel is van de kunstroute ARTZUID 2021. 

Openstelling ThomasTour
De Thomaskerk opent haar deuren tot en met 17 oktober 2021 dagelijks tussen 12-17 uur volgens de geldende coronaregels. De Tour is gratis beschikbaar, een gift is hartelijk welkom.
Prinses Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam

Foto’s door Marcel Steinbach

Lees ook:

Huub Oosterhuis in ThomasTalk

Het kan niemand ontgaan zijn dat Huub Oosterhuis is overleden. Vorig jaar hadden wij dit kind van Zuid te gast in onze eigen Thomaskerk. Met Bart-Jan van Gaart had hij een indrukwekkend gesprek over het boek Genesis: over hoe bij het begin te beginnen en wat een mens werkelijk tot mens maakt. Van harte aanbevolen!
Read More

De Thomas herdenkt en viert de vrijheid

Ook dit jaar zijn er weer twee bijzondere voorstellingen te zien rondom 4 en 5 mei, in samenwerking met Theater na de Dam. Op 3 mei speelt Olga Zuiderhoek haar voorstelling ‘Maar wat er ook gebeurt er klinkt muziek’. Op 4 mei, na de herdenking op de Dam, speelt Lot van Lunteren ‘Terug Weg’. Maar...
Read More

Ook in 2023 klinkt er muziek in De Thomas!

Ook in 2023 zijn er weer gratis lunchconcerten te bezoeken in De Thomas. Klassieke muziek, elke keer door een ander ensemble of muzikant.
Read More