“In Lady Bird herken ik de rommeligheid van het opgroeien”

Thomasfilm: 'Lady Bird'

Op vrijdag 24 juni draait ThomasFilm ‘Lady Bird’ (Greta Gerwig, 2017). Een film gekozen door Jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen. Wat spreekt haar zo aan in deze film? “Ik herken de rommeligheid van het opgroeien en volwassen worden.” 

 

Waarom heb je voor Lady Bird gekozen? 

Ik heb voor Lady Bird gekozen omdat het een verhaal is over de opgroeiende Lady Bird, maar eigenlijk een verhaal is over ons allemaal. Het gaat over opgroeien, dromen over de toekomst, je ontworstelen over waar je vandaan komt, zoeken naar liefde. Daarin raakt de film de juiste snaar tussen zowel humor als een serieuze ondertoon. De film gaat ook over Amerika, over van een dubbeltje een kwartje willen worden. Het is een simpele film, maar juist daarin bijzonder.

 

Kon je je met een personage identificeren, en zo ja: welke? En waarom? 

Ik identificeer me wel met Lady Bird en de zoektocht van enerzijds bij de groep willen worden, maar dat anderzijds lastig vinden en anders willen zijn. Lady Bird heeft rood (roze?) haar en ik heb in mijn pubertijd ook weleens mijn haar roze gemaakt, gewoon om te proberen. De rommeligheid van opgroeien en volwassen worden, maar eigenlijk van het hele leven zit in de film en herken ik ook.

 

Welke thema’s uit de film herken je in je eigen leven? En hoe?

Lady Bird probeert zich te ontworstelen uit het milieu waar ze vandaan komt. Haar relatie met haar moeder is ingewikkeld en Lady Bird gooit zichzelf zelfs uit de auto op een bepaald moment tijdens een gesprek met haar moeder  Ook ik herken die worsteling tussen je verhouden tot waar je vandaan komt en het gaan van je eigen weg, ook al weet je nog niet precies waar die naartoe gaat. Ook denk ik dat ik hier niet de enige in ben en het lijkt me mooi om samen op vrijdagavond 24 juni verder over door te praten!

Over ThomasFilm

In ThomasFilm bespreken we (bijna) elke maand een film die raakt aan dieperliggende thema’s. Evert Jan de Wijer bespreekt de film en legt de link met Bijbelse verhalen, maar ook maatschappelijke en culturele verhalen. Zo gaat het over veel meer dan alleen de film maar raken we aan universele thema’s als: Wat maakt een mens tot mens? Hoe om te gaan met de kwetsbaarheid van het leven? En wat kan ons hier bovenuit tillen?