Welkom in deze verborgen parel aan de Zuidas

ThomasTour

Luister hier alvast naar een voorproefje van de ThomasTour.

Je hoort de stem van Tjitske Volkerink, radiopresentator bij de Evangelische Omroep, waar ze o.a. het programma De Muzikale Fruitmand presenteert.
Daarnaast heeft ook predikant van de Thomas, Evert Jan de Wijer, een deel van de ThomasTour ingesproken.

Meer informatie over de verschillende elementen uit de ThomasTour
** For English, see below **
 
De Thomas biedt je de ThomasTour aan: een gratis audiotour-wandeling door het pand aan de Prinses Irenestraat 36. Wat vind je allemaal in ons huis? 
Op deze pagina vind je meer informatie over de Tour. En je leest vast wat achtergrond van enkele onderdelen uit de Tour.
 
Elke dag, tussen 12 en 17 uur, kun je gratis, met je eigen mobiel en headset, de audiotour doen door De Thomas. Alleen of met elkaar. Neem even de tijd om op verhaal te komen.
De Thomas biedt je binnen de kans om te zien hoe kunstenaars na de oorlog hun toekomst zagen: tref er kunstenaars als Appel, Saura en Volten, Cremer en Sijmons. Je vindt en hoort het allemaal in de Tour.
 
Nieuwe zakelijkheid en brutalisme
Net na de oorlog werd Zuid ontwikkeld als nieuw stadsdeel. Daar moest ook een kerk bij. Architect Sijmons ontwierp een pand dat aan de buitenkant nieuwe zakelijkheid uitstraalt en aan de binnenkant is gebouwd volgens de principes van het brutalisme. Deze manier van bouwen toont het ‘beton brut’, waarmee de wanden zijn gebouwd. Eenmaal binnen verklapt de oester dan pas, welke parel je bezoekt.
 
Je volgt de Tour zo
Je scant de QR-code bij de entree, waarna je mobiel direct met de Tour begint. Je kiest voor Nederlands of Engels en luistert, kijkt en leest meer over deze verborgen parel aan de rand van de Zuidas.
We vertellen je het verhaal van de achtergrond van het ontwerp, het verhaal van de architect en de verhalen van de kunstenaars, die artefacten in het pand hebben gebracht. Wil je liever lezen dan luisteren? Dat kan ook: de gehele tekst is ook te vinden in de app.
Wil je doneren? Dat kan via dit donatieformulier:

Bedrag

 
ThomasTour: free and available in English
Come to Amsterdam Zuid and discover De Thomas, a hidden gem of architecture. Many stories are told in this building and many art works by famous artists are on display. Come in and listen to our free audio tour on your own mobile phone.
 
Imagine: this part of Amsterdam was built after the Second World War. With new enthousiasm, artists and the architect created a church and you still find that optimism of that era in our building. And we added some more: inside De Thomas you will find ‘Origins’, a sculpture created by Ivan Cremer. This artist is the grandson of De Thomas’ architect Karel Sijmons. With this piece of art he searches for the origins of existence, written in wood and stone. 
Please bring your own mobile device. The Tour is free, you are very welcome to make a donation for the upkeep of our buildings. 
Welcome!
More information on the Tour can be found here.
 

De ThomasTour is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Themafonds Erfgoedvrijwilligers van het landelijk fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Om de ThomasTour gratis te kunnen blijven aanbieden voor een breed publiek wordt een donatie erg gewaardeerd.

 

De kosterswoning bij De Thomas

Ds. Evert Jan de Wijer vertelt het verhaal van de kosterswoning bij De Thomas. Dit ontwerp is gebaseerd op een Bijbels verhaal: de uittocht...
Lees meer

Mendelssohn op het Van Vulpen-orgel

In deze video kijkt en luistert u naar het orgelspel van organist Harmen Trimp. Hij speelt een stuk van Mendelssohn op het Van Vulpen-orgel...
Lees meer

Orgelconcert rond ‘Origins’

Op 10 oktober 2021 kunt u een orgelconcert bijwonen in De Thomas, in reactie op de sculptuur 'Origins'. Kom naar dit huis aan de...
Lees meer

2021: Origins en ARTZUID in De Thomas

In 2021 was veel kunst in en rond De Thomas te bezoeken: enkele sculpturen van Ivan Cremer, kleinzoon van de architect van ons huis,...
Lees meer
Karel Eykman leest voor in Bibliotheek Zwartewater

Karel Eykman

Interessant detail in de geschiedenis van De Thomas: jeugdschrijver Karel Eykman was ooit jeugddominee in ons souterrain. Wat betekent de Bijbel voor hem?
Lees meer

Brutalisme: de architectuur van De Thomas

Ontdek De Thomas aan de Zuidas: ons huis gebouwd door architect Karel Sijmons, die zich als architect voor dit gebouw liet inspireren door het...
Lees meer