ThomasFilm ‘Corpus Christi’

Thomasfilm: 'Corpus Christi'

Corpus Christi (Jan Komasa, 2019)

In dit drama van de Poolse regisseur Jan Komasa doet de kleine crimineel Daniel zich voor als dorpspriester Tomasz – hoewel het de vraag is of hij daarmee niet aan zijn eigenlijke roeping voldoet. 

De Poolse ex-delinquent Daniel (Bartosz Bielenia) is 20 wanneer hij wordt vrijgelaten uit de jeugdgevangenis. Daar staat hij dan op straat, zonder enige eigendommen, maar wel met een droom: priester worden. In de gevangenis kwam hij in aanraking met God en daardoor wil hij zijn vroegere, rebelse identiteit graag aan de kant zetten voor een nieuw leven binnen de kerk. Echter blijkt het officiële priesterschap helaas niet te zijn weggelegd voor iemand met een strafblad en wordt Daniel ‘gedwongen’ zijn doel op een niet zo conventionele manier te bereiken.

Wanneer hij toevallig langs een dorp in nood komt, bedenkt hij zich geen twee keer en besluit hij zich voor te doen als hun nieuwe priester. Vanaf dat moment is de 20-jarige Daniel priester van een kleine Poolse gemeenschap. Met preken gekopieerd van andere predikanten en het internet, weet Daniel in eerste instantie iedereen uit het dorp (en de kijker absoluut ook) voor zich te winnen. Maar wanneer hij samen met leeftijdsgenoot Eliza de waarheid achter een tragisch auto-ongeval – dat het hele dorp heeft getraumatiseerd – probeert te ontrafelen, stapelen de problemen voor Daniel zich op. Vooral komt naar voren de machtsstrijd tussen priester en burgemeester – en de verschillende gereedschappen die ze daarbij tot hun beschikking hebben.

Nagesprek

We gaan onder leiding van Evert Jan de Wijer in gesprek over leiderschap, zoals we dat ook terugzien in deze film. Dit doen we live in het ThomasTheater na afloop van de film.

Bekijk hier alvast de trailer:

Koop hieronder uw ticket voor €7,50 inclusief drankje.

Ook zonder een ticket vooraf bent u welkom en op de avond zelf kunt u pinnen of contant betalen.

Herkent u de titel van Zomergasten? Roxane van Iperen gaf in de uitzending haar visie op de film in dit fragment.