ThomasBoek: Aleksandra

ThomasBoek 7 april 2022

ALEKSANDRA door Lisa Weeda
Een hartverscheurende familiegeschiedenis in Oekraïne.
Shortlisted voor de Libris Literatuurprijs


In ThomasBoek bespreken Evert Jan de Wijer, dominee van de Thomas, en Martine Schaap, gepensioneerd uitgever, moderne literatuur. We verbinden actuele boeken met maatschappelijke, culturele en ook Bijbelse verhalen. Zo raken we aan universele thema’s als: wat maakt een mens tot mens? Hoe om te gaan met de kwetsbaarheid van het leven? Het boek is de kapstok voor ons gesprek. Zo hopen we inspiratie te bieden in ons huis om op verhaal te komen.


Aleksandra is de debuutroman van auteur Lisa Weeda en verhaalt over een hartverscheurende familiegeschiedenis in Oekraïne.
Lisa Weeda reist in opdracht van haar vierennegentigjarige grootmoeder Aleksandra naar Loegansk, op zoek naar het graf van haar oom Kolja, die sinds 2015 is verdwenen. Lisa weet de grenspost van het oorlogsgebied te trotseren en in haar vlucht tuimelt ze terug in de tijd. Ze belandt in het paleis van de Sovjets, waar haar overgrootvader Nikolaj al sinds zijn eigen dood in 1953 wacht op Aleksandra. Na Aleksandra’s deportatie in 1942 naar Duitlsand heeft hij haar nooit meer gezien. Samen met Nikolaj dwaalt Lisa door het paleis, dit limbo waar ook Kolja zich schuilhoudt, en wekt ze de geschiedenis van haar Don Kozakken-familie tot leven.

Aleksandra is het verhaal van een familie tussen Oost en West die maar niet loskomt van een gebied dat nooit rust lijkt te vinden. Lisa Weeda vond de vorm en de stem om dit indringende verhaal op een grandioze manier te vertellen.

Lisa Weeda is een Nederlands-Oekraïense schrijver, literair programmamaker, scenarist, audiofan en virtual reality-regisseur. Ze werd uitgeroepen tot literair talent van het jaar 2022 in de Volkskrant. Tekst is altijd de basis van haar werk, maar vorm staat vrij. Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat vaak centraal in haar werk. Aleksandra is haar debuutroman.
Ze leest een fragment voor:

Zelf een fragment lezen? Klik hier.

Dit boek is zowel als paperback als e-book.o.a. verkrijgbaar bij de Libris Amsterdamse Boekhandel, Buitenveldertselaan 170.