Rondom Rouw / driedaagse in De Thomas

Op 1, 2 en 3 november organiseren Het Troostcafé en De Thomas ‘Rondom Rouw – Een Driedaagse over Verlies, Herdenken, Veerkracht’. Een divers programma voor iedereen die leeft met een verlies, of dit nu het verlies van een dierbare, je gezondheid of thuisland is.

Verlies en rouw, vaak weten we er niet zo goed raad mee. Terwijl verlies universeel en alledaags is, iedereen maakt het vroeg of laat mee in het leven. Toch vinden we het moeilijk om over te praten en erkenning te vinden voor onze gevoelens. Het Troostcafé in Amsterdam biedt ruimte aan alles rondom verlies en rouw. Met het driedaags evenement Rondom Rouw halen we verlies en rouw uit de schaduw en belichten het van verschillende kanten; met verhalen, muziek, rituelen en meer.

Rondom Rouw biedt ruimte voor een moment van bezinning, tijd om te herdenken en een kans om te verbinden, te delen en je te laten inspireren door mensen die hun veerkracht hebben gevonden na verlies.

We willen je uitnodigen om de tijd te nemen, stil te staan, te verkennen, te beleven en te delen (als je dat wilt) gedurende deze drie dagen. Kom ook – of misschien wel juist – als je je kwetsbaar voelt. Er is ruimte om stil te staan bij je eigen verlies of dat van anderen, in een veilige ruimte zonder oordelen en met nieuwsgierigheid.

Op woensdag 1 november is het thema ‘verlies

Wandeling ’s Middags is er vanaf 15.45 uur een Gedachtenwandeling over de Begraafplaats Buitenveldert. We staan stil bij de veranderingen die verlies in ieders leven teweegbrengt. In de rust van een wandeling ontstaan soms de mooiste gedachten.

Maaltijd en Gesprek Vanaf 18.00 uur is er een maaltijd waar bezoekers in gesprek kunnen komen met elkaar. Hier is ruimte voor het delen van ervaringen.

Verhaal met Muziek Woensdagavond is er om 19.30 uur een optreden van het muziekgezelschap Giardino Musicale met organist Harmen Trimp. Het ‘verhaal’ wordt verzorgd door schrijver Marieke Poelmann, die haar ouders verloor bij de vliegtuigramp in Tripoli. Evert Jan de Wijer interviewt haar over haar ervaring van het verlies en omgaan met rouw.

Op donderdag 2 november is het thema ‘herdenken
Lichtjesavond Met een ruimte vol lichtjes, harpmuziek en zang wordt een intieme sfeer gecreëerd om dierbaren te eren. Op deze Lichtjesavond (een variant op het wereldwijd gevierde ‘Allerzielen’) kunnen bezoekers tussen 18.30 en 21.30 uur binnenlopen en een kaarsje branden. Harpiste Heleen Bartels zingt en speelt van 19.30-20.30 uur. Ook kan iedereen de naam van een overleden dierbare laten voordragen.

Op vrijdag 3 november is het thema ‘veerkracht
Avondconcert Op de laatste dag van Rondom Rouw kunnen bezoekers zich laten raken door veerkracht. Vanaf 20.00 uur is er een optreden van flamenco-zangeres Luna Zegers. Luna is de enige niet-Spaanse die de opleiding Flamencozang afrondde aan het prestigieuze conservatorium ESMUC in Barcelona. Zij verloor haar ouders en zus, waarna ze als jonge vrouw alleen achterbleef. Ze deelt haar verhaal en de veerkracht die ze vond in de Spaanse flamencozang. Een inspirerende avond over veerkracht na verlies met borrel en ontmoeting na afloop.