Feestelijke opening Origins

Feestelijke opening van Origins

Vanaf voorjaar 2021 werd hard gewerkt aan kunstwerk en opening: door de versoepelde coronamaatregelen konden we op 1 en 3 juli de eerste bezichtigingen organiseren. Origins, kunstwerk van Ivan Cremer in de kerkzaal van De Thomas, geniet grote belangstelling. Cremer’s werk is zeer aanwezig in het huis: met het werk Dancers from Oblivion op het voorterrein en met Origins en Choreography of the Origins in de kerkzaal wordt de architectuur van Sijmons verder versterkt.

Ivan Cremer is de kleinzoon van architect Sijmons. Hij wil met zijn kunst antwoord geven op het ontwerp van De Thomaskerk, Sijmons’ meesterwerk. U leest hier meer over zijn keuzen.

Informele opening op donderdag 1 juli

Op donderdag 1 juli werden eerst de vrijwilligers en medewerkers van De Thomas verwelkomd om het kunstwerk te zien. De eerste fysieke bijeenkomst sinds de lockdown in december was een feit. Ivan Cremer ontving de gasten, introduceerde zijn werk en beantwoordde interessante vragen.

Na een pauze (gebruikt om de zalen te reinigen) waren de buurtbewoners van de Irenebuurt genodigd. Zo’n 30 buren kwamen op de uitnodiging af. Ook deze mensen werden door De Thomas en Ivan Cremer ontvangen en getrakteerd op een verhaal en een toast.
U ziet enkele beelden van deze middag/avond terug via deze link.

Feest op zaterdag 3 juli

De formele opening vond plaats op zaterdag 3 juli 2021 door Ralph Keuning, gastcurator van ARTZUID2021. Ivan’s gasten vermengden zich met de gasten van De Thomas: zo’n 70 mensen waren erbij. Deze feestelijke opening werd bijgewoond door Jan en Babette Cremer, Henk Schiffmacher, Sacha de Boer en Rick Nieman en vele anderen. Bijzondere gast was Hans van Manen. Ivan liet zich voor zijn werk inspireren door Van Manen’s ballet; tijdens de opening werd een dansfilm van Van Manen’s choreografie geprojecteerd op de wand in de kerkzaal.

Na deze opening werden de kerkgemeenteleden op zondag nog vergast op een lunch, naast het kunstwerk. Hiermee is de opening een feit: Origins is nog te bezichtigen tot en met zondag 17 oktober 2021 in de kerkzaal van De Thomas.  

Fotografie: Marcel Steinbach

Sfeerimpressie