Terugblik: Kaarsjesavond 2020

De Thomas opende op maandagavond 2 november 2020 haar deuren voor iedereen die een lichtje wilde aansteken voor een dierbare. Met vuurkorven en fakkels rondom de kerk voelden bezoekers zich welkom. Ook  verschillende voorbijgangers kwamen op het vuur af, zij namen ook een kijkje in De Thomas.

Er zijn verspreid over de avond zo’n 35 mensen geweest. Ds. Evert Jan de Wijer bood een luisterend oor voor wie daar behoefte aan had.  “We organiseerden deze avond zodat iedereen in deze donkere tijden zich verbonden kan voelen. Verbonden met de overledenen, met de gemeenschap en met lotgenoten. Als de wintertijd weer is ingegaan vallen de donkere dagen voor veel mensen zwaar. Op 2 november wordt het feest van Allerzielen gevierd en worden de overledenen herdacht. Graag geven we een bredere betekenis aan dat feest zodat mensen elkaar kunnen opzoeken en troost kunnen vinden. De coronamaatregelen betekenen voor veel mensen een drastische teruggang of stilstand in de sociale contacten. Door samen stil te staan bij de overledenen, of zij nu recent of al langer geleden zijn gestorven, willen we iedereen een hart onder de riem steken: je bent niet alleen.”

Bezoekers reageerden positief en waren blij dat De Thomas deze mogelijkheid bood. Na het verlaten van de kerk werd er door velen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om buiten koffie, thee of chocolademelk te drinken en een praatje te maken. Het was een geslaagde avond en we zijn blij dat dit nog mogelijk was onder de huidige coronamaatregelen.

Vaker behoefte aan een luisterend oor bij rouw? Welkom in het Troostcafé, wekelijks op woensdag tussen 12.30-14.30 uur. Aanmelden niet nodig.