ThomasBoek: Arthur Umbgrove

Home events ThomasBoek: Arthur Umbgrove

ThomasBoek: Arthur Umbgrove

wo 9 november om 20.00 uur

Dominee Evert Jan de Wijer gaat in gesprek met Arthur Umbgrove.

Arthur Umbgrove is schrijver. Deze maand verschijnt zijn boek Met de prins op reis, over de ‘goodwill-reis’ die Prins Bernard in 1951 maakte naar Zuid-Amerika. Daarbij bezoekt hij ook het Argentinië van Eva en Juan Perón. De reis is beladen, omdat Perón in Nederland algemeen als dictator wordt beschouwd.

Eerder publiceerde Umbgrove vijf romans, vorig jaar verscheen zijn pamflet De Wederafbouw van de satire. Af en toe geeft hij zijn mening, zoals in Het Parool over satire die onder druk staat, in Op1 en Nieuwsuur over de ophef over studentencorpora, in DWDD over de #metoo discussie, in de Volkskrant over vluchtelingen of in Elsevier en Trouw over de wereld na corona. Jarenlang was hij columnist (de druktemaker) bij het nporadio1 programma De NieuwsBV.

Met Arthur Umbgrove spreken wij over het verschil tussen feit en fictie. Hij baseert zijn roman op aantekeningen en dagboeken die hij van zijn oudoom Frans de Graaff, destijds privésecretaris van prins Bernhard heeft ontvangen. Vanuit die gegevens en uitvoerig archiefonderzoek schetst hij zijn oudoom als de redelijke en kritische tegenstem tijdens een handelsmissie met de Prins naar het Argentinië onder het Perónbewind dat – zacht gezegd – behoorlijk uit de hand dreigt te lopen. In hoeverre maakt het uit of dit nu wel of niet daadwerkelijk zo is gebeurd? In hoeverre doen feiten ertoe of is het zo – met een motto van Voltaire dat de schrijver citeert – dat ‘de geschiedenis niet meer dan fictie is waarover we het eens zijn.’ Is dat een goed idee in de feitenvrije debatcultuur waarin wij vandaag zijn aangeland? Of is het gewoon zo en schrijven we feitelijk allemaal ons eigen verhaal?

Tickets voor ThomasBoek zijn te reserveren via de knop bovenaan de pagina. Toegang is €7,50 inclusief drankje.

Datum

09 nov 2022
Verlopen!

Tijd

20:00