ThomasBoek: Kruispunt – Jonathan Franzen

Home events ThomasBoek: Kruispunt – Jonathan Franzen

ThomasBoek: Kruispunt – Jonathan Franzen

Eerste ThomasBoek van 2022: bespreking op 10 februari

In ThomasBoek bespreekt Evert Jan de Wijer, dominee van de Thomas, moderne literatuur. Hij verbindt actuele boeken met Bijbelse, maar ook met maatschappelijke en culturele verhalen. Zo raken we aan universele thema’s als: wat maakt een mens tot mens? Hoe om te gaan met de kwetsbaarheid van het leven?
Het boek is de kapstok voor ons gesprek. Zo hopen we inspiratie te bieden in ons huis om op verhaal te komen.

Als eerste ThomasBoek van 2022 lezen we het boek ‘Kruispunt’ van Jonathan Franzen. Wat zijn de belangrijke thema’s uit het boek? Welke rol speelt leiderschap? Deze en andere vragen komen aan de orde.
Op donderdag 10 februari 2022 bespreken we dit boek in De Thomas (onder voorbehoud van de coronamaatregelen).
Bestel je ticket voor 5 euro pp. hieronder, speciale aanbieding omdat we na twee jaar eindelijk weer live elkaar mogen zien! 

Vijf sterren in de Volkskrant en vijf ballen in NRC voor ‘Kruispunt’

De Volkskrant verkoos dit boek tot Boek van het Jaar 2021!

Over ‘Kruispunt’ van Jonathan Franzen

Jonathan Franzen (1959) brak in 2001 internationaal door met zijn meesterwerk De correcties, waarvoor hij de National Book Award ontving, en publiceerde in 2010 Vrijheid, dat door velen wordt gezien als de beste roman van deze eeuw. Zijn recentste roman, Zuiverheid, kwam uit in 2015. Franzen woont in Santa Cruz, Californië.

Het is 23 december 1971, het weerbericht belooft een witte kerst en ieder lid van de familie Hildebrandt staat op een kruispunt. Vader Russ, hulpprediker van een progressieve kerk in een voorstadje van Chicago, wil zich bevrijden uit zijn liefdeloze huwelijk – zonder te weten dat zijn labiele vrouw Marion met dezelfde gedachte speelt. Hun oudste zoon Clem komt voor de feestdagen naar huis met een beslissing die zijn vader zal verbijsteren. Clems zusje Becky, vanouds de populairste cheerleader op haar school, is onder de bekoring geraakt van de hippiecultuur, en hun puberbroer Perry is het beu om als drugsdealer het geld bijeen te sprokkelen voor zijn eigen verslaving.
Iedere Hildebrandt is op zoek naar een beter leven en ziet zich daarin door de anderen gedwarsboomd.

Jonathan Franzen

Jonathan Franzen wordt al jaren geprezen om zijn onvergetelijke personages en zijn scherpe beeld van het moderne Amerika. Nu, in Kruispunt, tekent hij de generatie die aan de wieg stond van onze hedendaagse dilemma’s. Een tijd waarin alles anders was en toch ook wezenlijk hetzelfde. Met zijn karakteristieke humor en briljante verhaallijnen neemt hij ons vijftig jaar mee terug, naar een wereld waarin we kunnen zien wie we altijd al zijn geweest.

Kruispunt is, meer nog dan Franzens vorige romans, een krachttoer van verweven perspectieven, briljante observaties en een constante verhalende spanning. Een radicaal onderzoek naar de menselijke mythe met de familie Hildebrandt, die de politieke, intellectuele en sociale tegenstromen van de afgelopen halve eeuw bezeilt. 

Het boek is o.a. verkrijgbaar via Uitgeverij Prometheus en via je lokale boekhandel. 

Datum

10 feb 2022
Verlopen!

Tijd

19:30 - 21:00

Labels

Homepagina,
Uitgelicht

Organisator

De Thomas
Email
info@dethomas.nl