Gratis lunchconcert op dinsdagmiddag: Grimm Duette

Home events Gratis lunchconcert op dinsdagmiddag: Grimm Duette

Gratis lunchconcert op dinsdagmiddag: Grimm Duette

Grimm Duette

Francisca Portugal (viool), Natalie Kulina (viool)

Programma:

Gliere (1875-1956)
uit: 12 Violin duets, op.49
II. Andantino
V. Vivace
VII. Allegretto
XI. Cantabile

Vaclav Trojan (1907-1983)
The Emperor’s Nightingale

Ch. de Beriot (1802-1870)
Rondo

Bela Bartok (1881-1945)                
Selection from 44 duets
– Ruthenian kolomejka
– Bagpipes

 Nikolaj Rimsky-Korsakov (1844-1908)            
uit: Scheherezade
II. The story of the Kalendar Prince

III. The Young Prince and Princess
Grimm Duette

Francisca Portugal (1998, Portugal) en Natalie Kulina (1996, Tsjechië), wonen in Amsterdam, spelen samen als Grimm Duette en als een solide team in veel grotere kamermuziek- en orkestprojecten sinds 2017. Onlangs nog speelden zij samen met het Maat Saxophone Quartet op hun debuuralbum ‘Ciudades’. Zij hebben elkaar ontmoet via hun studie aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij zullen in juni 2022 afstuderen aan de masteropleiding aan dezelfde school en zijn van plan hun werk als kamermusicus in Nederland voort te zetten.

Als klein en draagbare ensemble heeft Grimm Duette de mogelijkheid om klassieke muziek bijna overal te brengen – Zo hebben ze de afgelopen jaren concerten kunnen geven in een grot, op kastelen, landelijke steden, maar ook op scholen en bij huisvestingsfaciliteiten voor ouderen en sociaal achtergesteld: plekken waar bewoners om verschillende redenen meestal niet veel mogelijkheden hebben om de concertzalen te bezoeken.

Om deze reden hebben ze verschillende beroemde virtuoze meesterwerken en zelfs grote symfonische werken tot fantasieën gearrangeerd voor twee violen, waarbij ze de muziek waarvan ze houden aan hun publiek kunnen laten horen. Sindsdien hebben ze ook recitals gegeven in concertzalen in Nederland (laatst nog in het Muziekgebouw in Eindhoven en de Oosterkerk in Amsterdam) en Tsjechië.

In februari 2022 waren ze finalisten in de Grachtenfestival Concours.

In het najaar van 2022 maken ze een debuuttour met het Vigo430 Orkest in Spanje en ontwikkelen ze momenteel twee nieuwe programma’s, waarin het onderwerp (het gebrek aan) representatie van vrouwelijke vriendschappen in onze sprookjes en legendes wordt onderzocht, en educatieve programma’s voor kinderen.

Elk afzonderlijk zijn ze ervaren muzikanten met verschillende achtergronden, interesses en geluidskwaliteiten, ze schuwen nooit om hun verschillen te verkennen om een ​​boeiend programma te creëren, inclusief elk muzikaal genre of historisch tijdstempel, op zoek naar de vergeten juweeltjes in het culturele erfgoed van hun land, werken met componisten, theaterartiesten of op zoek gaan naar hun gedeelde passie (literatuur) voor inspiratie.

De naam verwijst rechtstreeks naar de gebroeders Grimm, die, samen met vele andere sprookjesschrijvers en verzamelaars van volksverhalen in de afgelopen eeuwen, regelmatige menselijke ervaringen en verhalen omvatten met een vleugje magie en de gave van verhalen vertellen, een vaardigheid die door veel componisten en muzikanten wordt gedeeld, het bieden van een ontsnapping, een moment van spanning, een kans voor meditatie of educatie – het creëren van onzichtbare verbindingen van artiest naar publiekslid en eenvoudig, en nog belangrijker, van de ene mens naar de andere.

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door Vrienden van Thomas Open

Komende concerten:

24 mei: Frederic Voorn, piano

7 juni: Kodama strijkkwartet

Runa Kumara, viool
Teresa Martinez, viool
Lorenzo Titolo, altviool
Diana Sanza Pascual, cello

21 juni: Ensemble Rossignol
Alice Gort-Switynk, Zang
Elly van Münster, Piano

Datum

10 mei 2022
Verlopen!

Tijd

12:30 - 13:00