WOMEN: PREACH!

Home events WOMEN: PREACH!

WOMEN: PREACH!


Een viering in De Thomas door vrouwelijke stemmen van leiders en strijders

Met Rosaliene Israël, Meral Polat, Marjolein Moorman, Julia-Beth Harris en het ABC Gospel Choir

“Niet in staat zijn je verhaal te vertellen is als een levende dood, en soms een letterlijke. Een stem hebben is essentieel. Mensenrechten gaan over meer, maar dit is de kern ervan, en dus kun je de geschiedenis van het gebrek aan vrouwenrechten zien als een geschiedenis van het zwijgen, en dat zwijgen verbreken” – Rebecca Solnit

Wij vieren Internationale Vrouwendag met een swingende en inspirerende avond waar de stemmen van vrouwen centraal staan. Stemmen die het recht nemen om, door spreken of zwijgen, iets in de wereld te zetten waar we vandaag de dag niet meer omheen willen. De avond draait om preken en spreken, om spoken word, een lekker lied, een inspirerend gedicht.

Theatermaker en zangeres Meral Polat neemt je met haar poëtische liedjes in het Koerdisch en Turks mee naar een andere wereld. Ze zingt aangrijpend over de generationele pijn en beperking die vrouwen bij zich dragen, en over de bevrijding daarvan. De Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman strijdt als wethouder voor de ziel van Amsterdam en voor meer kansengelijkheid. Predikant-scriba Rosaliene Israël heeft moeten vechten om te kunnen preken. Ze ontworstelde het streng gereformeerde milieu waarin zij opgroeide om, vrouw of niet, toch dominee te worden. De in Kaapstad geboren Julia-Beth Harris slaat met haar gedichten een brug tussen culturen.

Het ABC Gospel Choir is uitgenodigd met hun songs te reflecteren op de preken.

Er wordt vandaag de dag al door heel wat vrouwen gesproken, er worden stiltes doorbroken, kelen geschraapt en stemmen verheft. Al die klinkende stemmen willen we vieren. Tegelijk willen we het zwijgen dat geweest is een zichtbare plek geven in ons collectief geheugen, het zwijgen dat nog aan de gang is pogen te doorbreken en het zwijgen dat nog gaat komen al zingend op onze schouders laten staan.

 

Datum

08 mrt 2023
Verlopen!

Tijd

20:00