Artist Talk / SILENT MOVEMENT

Home events Artist Talk / SILENT MOVEMENT

Artist Talk / SILENT MOVEMENT

Op woensdag 28 februari komt kunstenares Ma Hui naar De Thomas voor een bijzonder panelgesprek rond haar tentoonstelling Silent Movement, samengesteld door Thomas Berghuis, programmamaker bij De Thomas.

Als eerste zullen sinoloog Alex Lebbink en kunsthistoricus Dan Dickhof in gesprek gaan met Ma Hui over haar werk. Met daarin aandacht voor sleutelwerken in de tentoonstelling, het werkproces, diepere betekenis en zingeving achter de werken, het gebruik van gedichten en het gebruik van gewassen inkt in relatie tot moderne en hedendaagse kunst.

Vervolgens zal er wat dieper gekeken worden naar de rol van gewassen inkt tradities in de kunst en kunstgeschiedenis in China en in Azië, maar ook in Europa en de Verenigde Staten, waarbij gewassen inkt tradities ook een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van moderne en hedendaagse kunst, wereldwijd.

En er is aandacht voor spiritualiteit en diepere betekenis van het werk van Ma. Ma Hui spreekt vaak over haar verbintenis met chán boeddhisme. De chán, de ware aard en betekenis van het menselijk leven, is gericht op introspectie en het bereiken van een innerlijke, cyclische kracht van het menszijn in relatie tot de natuur en het universum. Dit in contrast met de meer lineaire opvatting van het verhaal van God en mens waarop zowel de architectuur en de bronnen waar vanuit de geloofsgemeenschap van De Thomas leeft en die onder de aandacht zullen worden gebracht door een reflectie door Evert Jan de Wijer, predikant van De Thomas.

Het gesprek zal grotendeels in het Nederlands plaatsvinden met vertalingen van de stukken die Ma Hui presenteert. Na afloop van het panelgesprek is er ook een borrel en ruimte voor nagesprekken in de lobby van De Thomas.

Deze Artist Talk vindt plaats op woensdag 28 februari van 17.00 tot 18.00. Laat ons weten dat je komt door je gratis aan te melden via de knop hierboven.

Over de sprekers

Ma Hui is een kunstenares die is in Chengde in de noordelijke provincie Henan, twee uur noordoost van Beijing, China en die werkt en woont in Buitenveldert, Amsterdam. Ma Hui leerde schilderen en dichten eerst van haar vader en daarna aan de kunstacademie van Xi’an en HKU in Utrecht. Zij brengt met haar unieke werk kalligrafie, gewassen inkt, Zenboeddhisme (chán) en hedendaagse kunst samen.

Alex Lebbink is tentoonstellingsmaker, sinoloog en voormalig directeur van galerie SinArts in Den Haag (gesloten in december 2023). Alex heeft samen met Ma Hui en Thomas Berghuis de tentoonstelling van Ma Hui in de Thomas samengesteld.

Dan Dickhof is een kunsthistoricus, schrijver en curator die onder meer heeft gewerkt als conservator bij Panorama Mesdag in Den Haag en tevens redacteur was van Jegens & Tevens, een online platform, podcast en magazine voor actuele hedendaagse kunst, waarvoor hij onder andere schreef en zich heeft verdiept in het werk van Ma Hui.

Thomas Berghuis is programmamaker bij de Thomas, freelance curator en docent die sinds 2017 weer in Nederland is gevestigd. Na 16 jaar gewoond en gewerkt te hebben diverse buitenlanden – onder meer als curator en docent in Sydney, Australië en Beijing, China; curator bij het Guggenheim Museum in New York, en museumdirecteur, bij de ontwikkeling van Museum MACAN in Jakarta, Indonesië.

Evert Jan de Wijer is predikant bij De Thomas en theoloog met grote literaire expertise en passie voor oude en nieuwe verhalen en geschriften en hun betekenis voor het leven en voor de maatschappij.

Datum

28 feb 2024
Verlopen!

Tijd

17:00 - 18:30