Paasgroet en Paasboekje 2021

'40 dagen aan de grenzen van het kunnen'

Paasgroet

De natuur trekt zich niets aan van het coronavirus. Ondanks alle beperkingen waarin we nu leven, komt de natuur weer tot bloei als een oase van hoop.

De Diaconie van de Thomasgemeente wenst u goede paasdagen.

Klik hier voor de ordes van dienst op 1, 2 en 3 april (de Stille Week)

Klik hier voor de orde van dienst Pasen, 4 april 2021 

De orde van dienst van Pasen, 4 april 2021

Het is nu al het tweede Pasen dat wij veroordeeld zijn tot een klein leven. Een consequentie daarvan is dat ik van lang niet zoveel mensen als ik zou willen weet hoe het hen vergaat, maar ik merk dat het went. De impulsen nemen af. De stad en haar duizenden mogelijkheden en uitnodigingen worden tot iets waarvan ik zelfs moeite moet doen om me dat nog te herinneren. De aandacht verlegt zich naar de contouren van een mooi boeket in het eerste licht van de zon en de voorzichtige tekenen van de lente, zoals de sneeuwklokjes in de kerktuin.

Laat het dan niet onze vrije keuze zijn, het bereidt ons wel voor op dat merkwaardige vierde evangelie, het evangelie van Johannes dat ons in de kerk naar Pasen heeft geleid en ook daarna nog even centraal zal staan. Het wordt ook wel een mystiek evangelie genoemd en dat is juist, zolang we maar begrijpen dat al die diepzinnige beelden over licht en donker, water en wijn bedoeld waren voor mensen die er wel van moesten leven omdat zij ontroofd waren van elke andere sociale of religieuze luxe. Zij leefden – met een woord van Willem Barnard – met het hart op de tong en de tong uit de mond. Voor mensen die leven met de wanhoop van de moed is het verhaal van de Opstanding bedoeld. Bij uitstek nu voor ons, denk ik dan. Pasen 2021, de wanhoop van de moed geeft ons het vermoeden tot vertrouwen!

Evert Jan de Wijer

Meer over de 40-dagentijd bij de Thomas

De veertigdagentijd bij de Thomas

'40 dagen aan de grenzen van het kunnen'

Deze veertigdagentijd is alleen anders dan andere jaren en we zitten in deze tijd aan de grenzen van het kunnen. Ook voor de Thomas is de vraag: ‘Wat hebben we nog in huis?’
Daarom staan deze veertig dagen bij de Thomas in het teken van oases van hoop in quarantainetijd. 

Wees welkom om op adem te komen en bij te tanken. We geven wat woorden door. Maar ook liedjes en beelden van hoop. Kleine woorden en daden van verzet tegenover duivelse verleidingen om alles maar bij het oude te laten en de hoop op beter te laten varen. We vertellen wat ons vertrouwen geeft.