‘De Saamhorigheidsgroep’ is ThomasBoek september

In deze ThomasBoek van september gingen Evert Jan de Wijer en programmamaker Tabitha van Krimpen in gesprek over ‘De Saamhorigheidsgroep’, de prijswinnende roman van Merijn de Boer. Waar staat de iconische en ook wel schokkende voorkant van het boek voor? Hoe kan vrijheid toch dogmatisch zijn? En hoe verhoudt je je als individu in een groep?
 
‘In de moderne zedenroman ‘De Saamhorigheidsgroep’ onderzoekt de jonge schrijver Merijn de Boer de wortels van de idealistische eind zeventiger jaren van de vorige eeuw. Wie kent uit die dagen eigenlijk niet de roemruchte verkiezingsposter van de PSP? Ultieme vrijheid werd gepredikt. Maar onder de voorgeschreven levensstijl, bijvoorbeeld in woongroepen, bevond zich nogal wat groepsdwang. In dit boek neemt De Boer een dergelijke groep wereldverbeteraars nader onder de loep. Hoe verhield en verhoudt zich dat met het gaan van een eigen weg, los van de leiders en ideologen? Misschien ging alles wel voorbij, behalve de liefde…’
 
Deze aflevering van ThomasBoek is ook te beluisteren als podcast via Spotify, Google Podcasts of Apple Podcast.

Bekijk de video van het hele gesprek hieronder (25.36 min).

We zijn benieuwd wat u vindt van deze ThomasBoek en reageren kan via boek@dethomas.nl

Over 'De Saamhorigheidsgroep' en Merijn de Boer

Wat als je aan het einde van je leven beseft dat je slechts één jaar echt gelukkig bent geweest? Topdiplomaat Bernhard Wekman kijkt tijdens een nacht in New York terug op de jaren tachtig, toen hij kennismaakte met een groepje Haarlemse idealisten. Ze noemden zichzelf de Saamhorigheidsgroep, waren lid van de PPR of de PSP en doneerden 10 procent van hun inkomen aan projecten in de derde wereld. Ze volksdansten, knutselden en genoten van de natuur. Op geen enkele manier paste hij ertussen. Toch deed Bernhard alsof de idealen van de Saamhorig-heidsgroep ook de zijne waren.
In De Saamhorigheidsgroep schrijft Merijn de Boer afwisselend satirisch en meeslepend over een groepje mensen dat de wereld wil verbeteren en over één man die het allemaal niets kan schelen maar voor het eerst in zijn leven verliefd wordt, in een roman die zich afspeelt in New York, Haarlem en Jeruzalem.

Een voorproefje van dit boek is te vinden op de website van Boekhandel van Rossum (Beethovenstraat).

Merijn de Boer (39) is schrijver en huisman, sinds zijn vrouw Sabrina drie jaar geleden als diplomaat naar New York werd uitgezonden en daar hun eerste kind werd geboren. De huidige post is Israël, en het is dus geen toeval dat hij in De Saamhorigheidsgroep een topdiplomaat opvoert die zowel in New York als Jeruzalem gestationeerd is geweest. Hij schrijft ook columns in Trouw.

Over ThomasBoek

In ThomasBoek bespreken we (bijna) elke maand een recente roman.

Predikant van de Thomas, Evert Jan de Wijer en programmamaker Tabitha van Krimpen bespreken de moderne literatuur. Ook wordt de verbinding gemaakt met Bijbelse verhalen, maar ook met maatschappelijke en culturele verhalen.
Zo gaat het over veel meer dan alleen het boek maar raken we aan universele thema’s als: Wat maakt een mens tot mens? Hoe om te gaan met de kwetsbaarheid van het leven? En wat kan ons hier bovenuit tillen?

Het boek is de kapstok voor ons gesprek, maar het is zeker niet noodzakelijk om het boek gelezen te hebben om het gesprek te kunnen volgen. Zo hopen we inspiratie te bieden in ons huis om op verhaal te komen.

Kijkt en denkt u mee?

Suggesties voor een boek of reacties op een eerdere ThomasBoek zijn van harte welkom.
Mail naar boek@dethomas.nl. We horen graag van u!

[gravityform id="8" title="false" description="true"]