Zeven gevierde schrijvers hebben van De Theatertroep de opdracht gekregen om een eenakter te schrijven tussen de tien en twintig minuten. De enige restrictie die is gegeven is dat het geen monoloog mag zijn en minstens twee personages moet bevatten (geen maximum!). Op 21 oktober zien wij drie van de zeven eenakters in het Thomastheater. Kaarten op donderdagavond nog verkrijgbaar aan de deur.
De Theatertroep combineert theater met een andere grote liefde: literatuur. Met geestdriftig enthousiasme gaan de literaire schrijvers het avontuur met hen aangegaan. De eenakters zijn heel verschillend van karakter: een thriller, absurdisme, #metoo, survival of the fittest, humor, doodswensen, een soort Dostojevski en nog veel meer.
Zet je schrap voor een avond vol verrassingen! Bij De Thomas zullen de eenakters te zien zijn van Gustaaf Peek, Jamal Ouariachi en Arie Storm. Vanaf 19 uur ben je welkom, om 19:30 beginnen de eenakters. De eenakters worden gevolgd door een korte nabespreking onder leiding van dominee Evert Jan de Wijer.
Arie Storm:De Dostojevski van de polder
Een gevaarlijk virus houdt de wereld in zijn greep. Een schrijver, zijn vrouw en zijn dochter zitten thuis te werken, want niemand mag de straat meer op. De schrijver werkt aan zijn nieuwe roman, de vrouw heeft een videocall met collega’s van haar werk en de dochter volgt een college over de Italiaanse renaissance. Dan klinkt er een doffe bons. Na enig onderzoek blijkt er een lijk in het trappenhuis te liggen, en het is niet zomaar een lijk maar het is het lichaam van een Nederlandse schrijver die het grootste deel van het jaar in Rusland woont. Hoe is het lijk daar terechtgekomen? En wat kwam de schrijver uit Rusland überhaupt doen? De Dostojevski van de polder gaat over de kracht van verbeelding, een kracht die niet per se positief hoeft uit te pakken.
Gustaaf Peek: Pakje voor…
In hun geboortehuis zijn een zus en een broer in een duel verwikkeld over de vraag wie van hen nu werkelijk dood is. Ze grijpen naar bewijzen, roepen argumenten en nemen afschrikwekkende houdingen aan die van hun rigor mortis moeten getuigen. Terwijl ze hiermee bezig zijn, worden ze aanhoudend gestoord door een pakketbezorger die koste wat kost een pakje wil afgeven. De zus en broer negeren hem, maar de volhardende en vindingrijke bezorger dreigt hun isolement te doorbreken. Wie zal het eerste toegeven? Waarom is het eigenlijk zo belangrijk om dood te zijn? Wat zit er in het pakje? Wat is er ook alweer mis met leven?
Jamal Ouariachi: De eerste maandag
De eerste maandag van de maand, twaalf uur ’s middags: het luchtalarm wordt getest. Vijf vrienden verkeren na een weekend vol middelenmisbruik in een staat van zware beneveling. Ze menen buiten gevechtsvliegtuigen te horen overvliegen, en raken ervan overtuigd dat er in de verte een bombardement te horen is. Gezamenlijk trekken zij zich terug in de kelder van het huis waar ze verblijven. Daar zal blijken dat geen van hen beschikt over ook maar het minste greintje overlevingsinstinct.
‘De zeven eenakters in Stuk voor Stuk zijn goed voor een avond heerlijk theater’
‘Zeven eenakters, goed voor een avond heerlijk theater, dat is Stuk voor stuk van De Theatertroep, het zevenkoppige gezelschap dat het vaudevillegenre in ere houdt.’
‘Het werd een fraai amalgaam van verhalen, heel uiteenlopend uiteraard, met toch een aantal raakpunten – verwijzingen naar de actualiteit, maar hier en daar ook naar Russische sferen (van literaire reuzen en minkukels tot Poetin en zure room).’
‘De avond is uitbundig, vrolijk, geëngageerd, snijdt grote thema’s aan, gaat over het coronavirus, liefde en dood, verkleedpartijen en misverstanden.’
‘De Theatertroep plaatst zich met Stuk voor stuk in nóg een traditie, namelijk om de Nederlandse toneelschrijfkunst te bevorderen. Enkele decennia en vele Kunstenplannen terug was dat zelfs een plicht van de grote gezelschappen.’ (…) ‘Maar deze traditie is helaas zo goed als weg en er is nauwelijks een groot gezelschap dat romanciers en dichters uitnodigt tot het schrijven van een toneelstuk om zo de kloof tussen literatuur en toneel te overbruggen. Met de opvoering van Stuk voor stuk is dat nu veranderd.’
Gemaakt door Schrijvers: Gustaaf Peek, Jamal Ouariachi, Arie Storm, Marijke Schermer, Tom Hofland, Iduna Paalman, en Don Duyns Spelers: Rosa Asbreuk, Roos Bottinga, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld, Nicoline Raatgever Redactie: Don Duyns en Josje Kraamer (Uitgeverij Querido) Productie en marketing: Lolita Storm Overige speeldata zijn te vinden op de website van de Theatertroep.
De Thomas is gebonden aan de landelijke coronamaatregelen: bij een activiteit zoals een ThomasFilm, theatervoorstelling of muziekconcert werken wij met een coronatoegangsbewijs aan de deur. Dit is een bewijs van vaccinatie, een zee recente negatieve testuitslag of een herstelbewijs. Bij bezoek van Origins, het volgen van de ThomasTour en het bijwonen van een kerkdienst of het Troostcafé is een coronacheck niet nodig. De Thomas bewaart uw gegevens niet i.v.m. privacymaatregelen. Alle informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid (klik op de banner hieronder).