ThomasFilm ‘Druk’

Thomasfilm: 'Druk'

De Thomas vertoont op vrijdag 28 januari 2022 de film Druk uit 2020, van Thomas Vinterberg (Denemarken).

Over de film

Er is een theorie dat de mens wordt geboren met een halve promille te weinig. Dat alcohol in het bloed de geest opent naar de buitenwereld, problemen kleiner lijken en creativiteit toeneemt. We weten het allemaal wel; na het eerste glas wijn komt het gesprek op gang, je voelt je soepeler.

Martin is een middelbare schoolleraar. Hij voelt zich oud. Zijn leerlingen en hun ouders willen dat hij ontslagen wordt om hun gemiddelde te verhogen. Aangemoedigd door de ‘per mille’-theorie storten Martin en zijn drie collega’s zich in een experiment om een ​​constante alcoholniveau in het dagelijks leven te behouden. Als Churchill de Tweede Wereldoorlog won in een dichte mist van geesten, wat zouden de sterke druppels dan voor hen en hun studenten kunnen doen? Het resultaat is in het begin positief. De klas van Martin functioneert nu anders en het lopende project wordt gepromoveerd tot een echte academische studie met het verzamelen van resultaten. Langzaam maar zeker maakt de alcohol de vier vrienden en hun omgeving losser. De resultaten verbeteren en ze beginnen echt leven te voelen. Naarmate de het experiment vordert, gaat alles beter voor sommigen maar raken anderen de weg kwijt. Het wordt steeds duidelijker dat alcohol grote resultaten kan opleveren in de wereldgeschiedenis, maar dat alle durf ook gevolgen kan hebben. De film is een leuk, ontroerend en tot nadenken stemmend drama over vriendschap, vrijheid – en alcohol.

Nagesprek

We gaan onder leiding van Evert Jan de Wijer in gesprek over vrijheid. Dit doen we live in het ThomasTheater na afloop van de film.

De film start om 19.30 uur. U bent vanaf 19.00 uur welkom in De Thomas. Koop hieronder uw ticket voor €7,50 inclusief drankje. Ook zonder een ticket vooraf bent u welkom en op de avond zelf kunt u pinnen of contant betalen.

Tickets voor 'Druk'

Over ThomasFilm

In ThomasFilm bespreken we (bijna) elke maand een film die raakt aan dieperliggende thema’s. Evert Jan de Wijer bespreekt de film en legt de link met Bijbelse verhalen, maar ook maatschappelijke en culturele verhalen. Zo gaat het over veel meer dan alleen de film maar raken we aan universele thema’s als: Wat maakt een mens tot mens? Hoe om te gaan met de kwetsbaarheid van het leven? En wat kan ons hier bovenuit tillen?