4 mei: Rosa & Hannah- herdenken met grote denkers

Home events 4 mei: Rosa & Hannah- herdenken met grote denkers

4 mei: Rosa & Hannah- herdenken met grote denkers

4 Mei, om 21 uur, De Thomas: de stilte wordt zachtjes doorbroken door het geritsel van bladzijdes.
Het stilstaan wordt opgevolgd door beweging. Er wordt een boek opengeslagen, een keel geschraapt: ‘Rosa & Hannah- de onmogelijke revolutie’ klinkt.

Een nieuwe theatertekst van Joke J. Hermsen, nog niet eerder in Nederland ten tonele gebracht, wordt voor het eerst gelezen en op piano begeleid door Djuwa Mroivili. Rosa Luxemburg en Hannah Arendt worden op deze avond, via de stemmen van twee actrices, voor even tot leven gewekt. De vrouwen ontmoeten elkaar in de hemel en bespreken hun door oorlog getekende en door politiek gedreven levens. Ze wisselen vurig gedachtes uit over hoe het allemaal zo gebeuren of voorkomen kon.

Djuwa Mrovilii (piano) speelt het stuk Fantasie Negré van Florence Price: ‘Price werkte aan het leggen van een basis die de tijdsgeest zou overstijgen: ze bracht niet alleen muzikale stijlen samen, maar stimuleerde en steunde ook andere Zwarte kunstenaars, o.a. middels betrokkenheid bij collectieven.’

Naar aanleiding van de tekst voeren theatermaker Mara van Nes en predikant van De Thomas Evert Jan de Wijer een gesprek. Ze filosoferen met de vrouwen mee over herdenken, Amor Mundi, marxisme, de revolutie en de (betere) toekomst. Een toekomst die toen nog komen moest, inmiddels verleden is, en toch ook nog steeds uitgestrekt voor ons ligt.
Tickets (€12,50) bestel je hieronder.

‘Het meest revolutionaire wat iemand kan doen is luidkeels verkondigen wat er aan het gebeuren is’-
Rosa Luxemburg

Credits
Concept: Mara van Nes en Evalinde Lammers
Muziek: Djuwa Mroivili
Acteurs: Evalinde Lammers en Laura de Geest
Curatie: Mara van Nes
Gastspreker: Evert Jan de Wijer
Met dank aan: Joke J. Hermsen, Jaïr Stranders, Theater na de Dam


Theater Na de Dam

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Theater Na de Dam benadert elk jaar theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe voorstelling willen maken die een actueel perspectief biedt op de Tweede Wereldoorlog en de wereld van vandaag. Ook maakt Theater Na de Dam jaarlijks een theaterprogramma met de NOS dat op 4 mei op televisie wordt uitgezonden. Daarnaast vormen jongerenvoorstellingen een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam.

Datum

04 mei 2022
Verlopen!

Tijd

21:00

Labels

Homepagina
Categorie