Gratis lunchconcert op dinsdagmiddag: Harp

Home events Gratis lunchconcert op dinsdagmiddag: Harp

Gratis lunchconcert op dinsdagmiddag: Harp

Vandaag speelt Josefien de Waele (harp).

Programma

Elias Parish-Alvars (1808-1849) Sérénade Op. 86

Johann Sebastian Bach (1685-1750) Prelude No. 8

uit: Das wohltemporierte Klavier I (BWV 853)

Carlos Salzedo (1885-1961) Jeux d’Eau

Henriette Renié (1875-1956) Ballade Fantastique

Josefien De Waele

Een korte harppassage in een kinderprogramma was genoeg om Josefien De Waele op jonge leeftijd te fascineren. Haar interesse voor het instrument werd al snel een passie en op 9-jarige leeftijd startte ze met het beoefenen van de harp onder begeleiding van Annelies Boodts.

Josefien studeert in 2022 af aan het Conservatorium van Amsterdam in de masteropleiding orkestspel, een grote passie van haar. Op het CvA krijgt ze les van welbekende harpisten als Sandrine Chatron, Erika Waardenburg, Gwyneth Wentink en Miriam Overlach. Daarnaast vervolledigt ze een tweede academische master aan het Koninklijk conservatorium in Gent, onder begeleiding van Arielle Valibouse (solo harpiste Vlaamse Opera, docente aan KASK Gent).

Naast haar studies werd Josefien reeds veel geprezen om haar spel. Zo ontving ze in September 2021 een 1e prijs met felicitaties en speciale vermelding van de jury en de grand prix d’Honneur soliste ‘Concours International Jeunes talents en musique classique’. Een maand later werd ze laureate van ‘Prima la Musica zoekt jong talent’ in België, wat haar de kans gaf om te soleren met een professioneel orkest en haar carrière als professioneel muzikant te starten. Datzelfde jaar was Josefien één van de finalisten tijdens de ‘Glowing Harp Competition 2021’ in Kharkiv; Oekraïne en ook viel ze meermaals in de prijzen op nationale en internationale muziekconcoursen. Zo behaalde ze prijzen op het internationaal harpconcours ‘Félix Godefroid’ (2017), het international muziekconcours ‘Petar Konjovic’ te Belgrado, Servië (2015), het BeNeLux harpconcours ‘Harpegio’ (2014/2010) en het muziekconcours ‘Marnixfactor’ (2013). Dit gaf haar de kans recitals te geven op het ‘Seduced by Harps’ festival (2014) en te debuteren als solist op de 20e editie van Harpe Diem (2013).

Als orkestmuzikante werkte ze samen met dirigenten Marc Wigglesworth en Anthony Hermus in het Nationaal Jeugd Orkest (NJO) en de welbekende Vasily Petrenko en Stéphane Denève in het Europees Jeugd Orkest (EUYO). Met deze orkesten speelde ze in zalen als Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus Berlin, Elbphilharmonie Hamburg, Royal Opera House Muscat, Grand Auditorium Philharmonie Luxembourg, Congresshalle Saarbrücken.

Ook op vlak van kamermuziek is Josefien erg actief. Ze heeft een vast duo ‘L’Oiseau-Lyre’ met de Franse fluitiste Camille Schneegans. Met deze formatie wonnen zij in september 2021 een eerste prijs op het ‘Kamermuziekconcours Gelre’ te Nijmegen, Nederland. In september 2019 speelde ze op de ‘Chamber Music Academy’ in Ferrara, waar ze samenwerkte met leden van het Chamber Orchestra of Europe (COE).

Bron foto: Worldvision

 

Datum

29 mrt 2022
Verlopen!

Tijd

12:30 - 13:00
Categorie