Gratis lunchconcert op dinsdagmiddag

Home events Gratis lunchconcert op dinsdagmiddag

Gratis lunchconcert op dinsdagmiddag

Vandaag kunt u luisteren naar het Giardino Musicale barokensemble.

‘Giardino Musicale’ staat voor een tuin vol muzikale bloemen. Grote adembenemende bloemen, en ook heel kleine, tere exemplaren. Een rijke variatie aan contrasterende en harmoniërende kleuren en verschijningsvormen.

Giardino Musicale:

Eva Harmuthová (blokfuiten, hobo)
Elske Tinbergen (barokcello, basviool)
Jérôme Brodin (klavecimbel)

Zij spelen voor u: ‘Oh Nederland’:

Nicolaus à Kempis (c. 1600-1676): Sinfonia 1 in d
(Uit: Symphoniæ unius, duorum, trium, IV. et V. instrumentorum adjunctæ quatuor 3. instrumentorum & duarum vocum. Antwerpen: Pierre Phalèse, 1647)

Alexis Magito (1711-1773): Adagio – Allegro Moderato
Uit: Sonate III in D voor cello en klavecimbel (Uit: Six sonate for the Violoncello e Basso Cambridge: John Wynne, c. 1759)

Unico van Wassenaer (1692-1766): Grave – Giga presto
Uit: Sonata terza in g voor blokfluit en klavecimbel (Uit: manuscript: Sonate di Flauto a Solo et Basso per il Cembalo)

Jacob van Eyck (ca. 1590-1657)/Anoniem (ca. 1700)/ Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) ‘Het liedeken van sijn Excellentie’

 Johann Christian Schickhardt (1682-1762)Sonata I voor hobo en basso continuo
Adagio – Allemanda Allegro – Allegro – Ciacona – Giga (Uit: Sonates pour un Haubois ou Violon & Basse Continue, opera seconda Amsterdam: Estienne Roger)

Welkom in De Thomas, huis om op verhaal te komen: Prinses Irenestraat 36, drie minuten lopen van het WTC.
U bent welkom vanaf 12 uur. De toegang is gratis. Het concert begint om 12.30 uur en duurt een half uur. Aanmelden hoeft niet. We nemen de coronamaatregelen in acht.

Giardino Musicale

Het internationale barokensemble Giardino Musicale, dat zowel in grote als kleine bezetting optreedt, is in 2006 opgericht door blokfluitiste/hoboïste Eva Harmuthová en celliste Elske Tinbergen. Het ensemble beperkt zich qua repertoire niet alleen tot de geijkte stukken: Giardino Musicale wil een podium zijn voor bijzondere ‘onontdekte’ muziek.

Bij kamermuziekconcerten worden ook bijzondere instrumenten, zoals hobo da caccia, basse de violon, violoncello piccolo, viola d’amore en basblokfluit, tot klinken gebracht. De muzikale beleving wordt geïntensiveerd door een mondelinge toelichting met achtergrondverhalen, ‘spicy details’ en de samenhang van de uit te voeren werken, zo nu en dan aangevuld met enkele theatrale elementen.
Haar tiende concertseizoen heeft Giardino Musicale o.a. gevierd met de uitvoering van een van de hoogtepunten uit de Barok: de Hohe Messe van J.S. Bach (i.s.m. Toonkunstkoor Wageningen o.l.v. dirigent Patrick van der Linden). Voor het tweede seizoen neemt Giardino Musicale ‘XL’ de begeleiding van een serie Bachcantates in De Thomas te Amsterdam voor haar rekening.

De uit Tsjechië afkomstige Eva Harmuthová studeerde blokfluit aan het Rotterdams Conservatorium en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar zij in 2005 haar Master’s diploma Blokfluit/ Kamermuziek en in 2006 haar Master’s diploma Muziekpedagogiek, behaalde.
In 2006 begon zij barokhobolessen te volgen. Vervolgens studeerde zij bij Frank de Bruine aan het Koninklijk Conservatorium (2006-2011) en ontving haar Bachelor diploma Barokhobo. Zij is docente Brede muzikale vorming en Blokfluit op de Duinoordschool in Den Haag en de Lusthofschool in Voorburg.

Elske Tinbergen studeerde cello bij Ran Varon en barokcello bij oa Viola de Hoog. Tijdens haar masterstudie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag specialiseerde zij zich in het bespelen van de 5-snarige violoncello piccolo. Daarnaast volgde zij masterclasses bij Anner Bijlsma.
Elske heeft een passie voor lesgeven in zowel cello als barokcello. Voor de landelijke Vereniging Huismuziek geeft zij regelmatig cursussen ensemblespel en barokinterpretatie. In juni 2018 heeft Elske haar proefschrift “The ‘cello’ in the Low Countries. The instrument and its practical use in the 17th and 18th centuries” verdedigd aan de Universiteit Leiden waar zij de afgelopen jaren o.l.v. Ton Koopman onderzoek heeft gedaan.

Jérôme Brodin studeerde van 2002 tot 2007 klavecimbel aan het Conservatorium van Rennes. Tegelijkertijd behaalde hij zijn Bachelor Musicologie aan de Universiteit van Rennes. Vervolgens studeerde hij klavecimbel en continuo aan het Utrechts Conservatorium bij Siebe Henstra, waar hij in 2011 zijn Masterdiploma behaalde.
Hij volmaakte zijn opleiding tot solist en continuospeler gedurende masterclasses bij oa Bob van Asperen en Gustav Leonhardt. Sindsdien speelt Jérôme met vele ensembles, met als meest bekende Holland Baroque Society en BarokOpera Amsterdam. Regelmatig treedt hij ook op in zowel kamermuziekverband als solistisch. Sinds 2016 is Jérôme ook docent Alexandertechniek, een bewegingsleer in het (her)vinden van je natuurlijke balans en coördinatie.

Tags:

Datum

02 nov 2021
Verlopen!

Tijd

12:30 - 13:00
Categorie