Gebruikt u uw stem?

'40 dagen aan de grenzen van het kunnen'

Gebruikt u uw stem?

Deze week zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Gebruikt u uw stem?

Gastcolumn door Bart-Jan van Gaart

Meer over de 40-dagentijd bij de Thomas

Staande voor het stoplicht viel mijn blik op een groot bord vol met verkiezingsposters. Vrouwen, maar vooral mannen staarden mij aan in een pose, overduidelijk bedoeld om er zo betrouwbaar mogelijk uit te zien.

Ik moest onwillekeurig denken aan een verhaal uit een oude joodse midrasj, waar de jonge Abram op de winkel van zijn vader moet passen. Een godenwinkel is het, vol van door pa zelfgemaakte beelden. Als er een klant komt die op zoek is naar een mooi godsbeeld om te aanbidden vraagt Abram: “Vindt u het zelf ook niet een beetje vreemd dat een man van uw leeftijd een beeld van een dag oud gaat vereren?” De man loopt beschaamd weg. Als even later een vrouw komt die offers wil brengen aan de goden, heeft Abram er genoeg van. Hij pakt een stok en slaat alle goden aan gruzelementen, behalve één: de grootste, die geef hij de stok en laat hem staan. Als pa thuiskomt en ziet dat zijn hele winkelvoorraad vernield is, ontsteekt hij in woede en roept Abram ter verantwoording. Deze antwoord: “ik heb niets gedaan! Toen een vrouw offers kwam brengen, begonnen de goden ruzie met elkaar te maken over wie het eerste offer mocht ontvangen. Het grootste beeld pakte een stok en sloeg alle anderen kapot.” Pa antwoordt woedend: “idioot, het zijn maar beelden, die kunnen helemaal niet denken of doen!” Dan zegt Abram droogjes: “dus je weet dat ze niet kunnen denken of doen en toch aanbid je ze?”

Vandaag of morgen kunt u gaan stemmen. Ga dat vooral doen. En geef uw stem aan iemand die kan denken en doen. Iemand die verstandig omgaat en goede ideeën heeft over datgene wat de grootste God ons heeft gegeven en zonder welke wij niet kunnen leven: deze aarde. Doe het snel, want nog is het niet te laat, maar de tijd dringt!

***

Wist u dat de Thomas ook een stemlokaal is?

Op woensdag 17 maart kunt u uw stem uitbrengen bij de Prinses Irenestraat 36.

De veertigdagentijd bij de Thomas

'40 dagen aan de grenzen van het kunnen'

Deze veertigdagentijd is alleen anders dan andere jaren en we zitten in deze tijd aan de grenzen van het kunnen. Ook voor de Thomas is de vraag: ‘Wat hebben we nog in huis?’
Daarom staan deze veertig dagen bij de Thomas in het teken van oases van hoop in quarantainetijd. 

Wees welkom om op adem te komen en bij te tanken. We geven wat woorden door. Maar ook liedjes en beelden van hoop. Kleine woorden en daden van verzet tegenover duivelse verleidingen om alles maar bij het oude te laten en de hoop op beter te laten varen. We vertellen wat ons vertrouwen geeft.